Technologie-overdracht

Bij ECN werken we hard aan het ontwikkelen van nieuwe technologieën, die de transitie naar een duurzame energiehuishouding kunnen versnellen. Dit doen we niet alleen, maar altijd samen met ondernemers uit het MKB, met industriële partners en met investeerders.

We komen daarom graag in contact met bedrijven en ondernemers die geïnteresseerd zijn in het commercialiseren en verder ontwikkelen van ECN-technologie. Dit kan door middel van een licentie, of door het opzetten van een gezamenlijk spin-off bedrijf. Hiervoor komen wij dan ook graag in contact met ervaren ondernemers die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging.

Op deze pagina vindt u een overzicht van de technologieën waarvoor ECN op dit moment actief op zoek is naar partners/licentienemers. Deze pagina is in ontwikkeling, hierdoor is dit overzicht helaas nog niet volledig.

Uiteraard nodigen wij u ook graag uit contact met ons op te nemen wanneer u een partner zoekt om uw eigen technologie verder te ontwikkelen, of om know-how van ECN te integreren in uw eigen product.

Welke technologieën bieden we aan?

 

Stofbescherming voor Massa Spectrometers en Gas Chromatografen
De samenstelling van gasstromen kan worden gemeten met massa spectrometers of met gaschromatografen. Als in de gasstroom stofdeeltjes aanwezig zijn, kunnen dit soort apparatuur in storing raken. ECN heeft een simpele en goedkope oplossing ontwikkeld om dit probleem op te lossen.

Feed Valve
Hoe voer je een vaste stof toe aan een reactorvat dat bij hoge temperatuur en onder druk wordt bedreven zonder dat er gevaarlijke hete gassen of dampen kunnen ontsnappen? ECN ontwikkelde hiervoor de gepatenteerde Feed Valve technologie.

Fiber Optical Blade Monitoring
ECN heeft een nieuwe sensor ontwikkelt om de belasting op de wieken van windmolens te kunnen meten en te voorspellen wat de resterende levensduur is van deze en andere componenten van de windturbine.

Steam reforming catalyst
De meest toegepaste methode om waterstofgas te maken is stoomreforming van aardgas. ECN ontwikkelde hiervoor een nieuwe katalysator, die goedkoop is, ook op lagere temperatuurniveau’s werkt en bovendien een langere levensduur heeft.


Torwash
Een groot aantal soorten biomassa is ongeschikt voor verbranding in energiecentrales. Een te hoog mineraalgehalte (van met name chloor en kalium) in deze biomassa veroorzaakt problemen in verbrandingsovens. Daarnaast vormt de vezelige structuur en het vochtgehalte ook een probleem. ECN heeft een methode ontwikkeld waarmee deze voorheen waardeloze stromen succesvol kunnen worden benut voor energieproductie.