Rondleiding JRC-IET faciliteiten

Aanmelden voor de rondleidingen bij de faciliteiten van het Instituut voor Energie en Transport kan bij onze informatiebalie in het Forum. De opstapplaats voor het busvervoer naar de faciliteiten bevindt zich buiten, aan de voorzijde van het Forum.

Je kan alleen via deze bussen een bezoek aan de faciliteiten brengen.

 

Hogedruk Waterstoftank Testfaciliteit

De Hogedruk Waterstoftank Testfaciliteit is een indrukwekkende bunker, van buitenaf nauwelijks zichtbaar doordat hij eruit ziet als een duin, maar die met zijn 1 meter dikke wanden en een deur van 40.000 kilo bestand is tegen de meest extreme omstandigheden.

 

Testfaciliteit Brandstofcellen

De werking en veiligheid van brandstofcellen wordt getest onder de meest uiteenlopende omstandigheden. Wat gebeurt er bijvoorbeeld bij een temperatuurverschil van min 40°C tot 40°C boven het vriespunt? Dit en meer kan

allemaal worden nagebootst in de bijzondere testfaciliteit van het Instituut voor Energie en Transport.

 

AMALIA (Ageing of Materials under the effect of environmentally assisted stress corrosion cracking)

Corrosie is de aantasting van materialen doordat hun omgeving op ze inwerkt, in het bijzonder de aantasting van metalen door elektrochemische reacties. In het dagelijkse leven hebben we vaak met corrosie te maken.

Denk maar aan het roesten van ijzer en het groen uitslaan van koper. Ook in waterig milieu en bij hoge temperatuur kan corrosie optreden.

 

Wat is het effect van corrosie als een materiaal steeds zware belasting moet ondergaan? Wat is het belang van corrosie of spanningscorrosie in een industrieel proces of in een nucleaire reactor? Dit wordt onderzocht in de AMALIA

faciliteit, waar corrosie en spanningscorrosie gesimuleerd worden in verschillende soorten waterige milieus, relevant in verschillende types van nucleaire reactoren.

 

BESTEST (Battery Energy Storage Testingfor Safe Electric Transport)

Steeds meer duurzame voertuigen gebruiken batterijen. Wat gebeurt er met een batterij onder extreme belasting, zoals extreem hoge of lage temperaturen, of bij een botsing? In het BESTEST lab wordt onderzoek gedaan naar het gedrag van batterijen. Hoe laadt een batterij op en hoe ontlaadt ze onder bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld

bij veranderende luchtvochtigheid of hoge temperatuur?