ECN nieuwsbrief
De digitale nieuwsbrief van ECN Nummer 5 - September 2012

Reststromen worden brandstof dankzij TORWASH

Lees verder

ECN en PBL rekenen energiebeleid door

Lees verder

ECN betrokken bij 80 procent windparken

Lees verder

Demo-installatie MILENA-OLGA doorstaat duurtest

Lees verder

Ondernemers zijn van harte welkom op de open dag Business uit Energietechnologie bij ECN op 26 september. ECN wil dan samen met u verkennen hoe nieuwe technologieën in de markt kunnen worden gezet en welke oplossingen er zijn voor uw technische problemen. Kom onze researchinfrastructuur bekijken en laten we proberen business te halen uit energietechnologie. Bekijk de uitnodiging.

Laat u bijpraten over de laatste ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie tijdens SunDay 2012. ECN organiseert deze dag samen met Agentschap NL, Stichting FOM, Holland Solar en Shell Research op 7 november. Bekijk het programma en meld u aan.

Bas van Bree

 

'Verandering is de business van ECN als leverancier van nieuwe energietechnologie. In een wereld die steeds sneller verandert, zit ECN dus goed, zo lijkt het. Voor een deel is dat ook zo: in meer dan de helft van de wereldwijd geproduceerde zonncelmodules zit ECN-technologie en ECN was betrokken bij 80 procent van de in Europa gebouwde offshore windparken. Maar wat het uitrollen van nieuwe technologie lastig maakt, is dat er steeds meer verschillende bedrijven en instanties bij nodig zijn.'
Lees verder

  

‘Meer dan hardware’

ECN en Tempress, de Nederlandse leverancier van productieapparatuur voor zonnecellen, trekken al zeven jaar samen op. De samenwerking bracht Tempress grote orders in China en droeg bij aan een stevige marktpositie. Nu het economisch tij tegen zit, is R&D extra belangrijk, om zonnecellen met een hoger rendement te kunnen leveren, aldus Rob Pentinga van Tempress (rechts op de foto). ‘Als toeleverancier van én technologie én de bijbehorende productieapparatuur kunnen wij ons onderscheiden van de concurrentie.’

Lees verder

‘Subsidiëren of verplichten?’

‘Wat is er nu makkelijker, dachten vele politieke partijen in 2010, dan een verplichting voor duurzame energie? De overheid legt het aandeel duurzame energie als bindende norm op aan energiebedrijven. De markt bepaalt dan de prijs voor duurzame energie. Kwestie van vraag en aanbod in een zelfregulerende markt.’

Lees verder

   

Alstom komt turbine testen

Het ECN-testveld in de Wieringermeer krijgt er een nieuwe turbine bij. Begin 2013 zal Alstom er zijn nieuwste prototype installeren. Het van oorsprong Franse Alstom is een van de grootste bedrijven ter wereld: het is vertegenwoordigd in honderd landen, heeft meer dan 90 duizend medewerkers in dienst en een omzet van bijna 20 miljard euro per jaar.

Lees verder

 

Energie uit landbouwafval

Met de door ECN ontwikkelde MILENA-technologie worden in India resten van sojateelt omgezet in energie. Dat nieuws ontlokte enthousiaste reacties aan Nederlandse organisaties die samenwerken met boeren in opkomende economieën. Zij zien kansen om met deze technologie de sojateelt duurzamer te maken, energie te halen uit reststromen en boeren extra inkomsten te bezorgen.

Lees verder

ECN rekent verkiezings-programma’s door

Op verzoek van het PBL beoordeelde ECN de verkiezingsprogramma’s van verschillende politieke partijen. Gekeken werd naar de toename van duurzame energie, energiebesparing en vermindering van de CO2-uitstoot.

Lees verder

 

Meer weten?

U kunt ECN volgen via Twitter en natuurlijk via onze website. Wij houden u dan op de hoogte van de laatste wetenswaardigheden op het gebied van duurzame energie.


Deze nieuwsbrief is gemaakt door ECN voor onze relaties in de breedste zin van het woord. U kunt artikelen of delen daarvan overnemen met bronvermelding.

         

Aanmelden/afmelden