ECN nieuwsbrief
De digitale nieuwsbrief van ECN Nummer 3 - Maart 2012

ECN zet klant centraal

Lees verder

Nanozeef nog dit jaar op de markt

Lees verder

In zee met POSCO Power

Lees verder

Proef met zeewierteelt in windparken

Lees verder

N-type silicium zonnecellen zullen in de toekomst een belangrijke rol spelen. Daarom is ECN mede-organisator van de tweede nPV-workshop op 14 en 15 mei 2012 in Amsterdam.
Lees verder

Van 16 tot 18 mei is ECN vertegenwoordigd op de International Solar Industry and Photovoltaic Exhibition & Conference in Shanghai.
Lees verder

In februari werd de virtuele gemeenschap SPREAD Sustainable Lifestyles 2050 gelanceerd, mede door ECN.
Lees verder

Wim Sinke

 

'In oktober vorig jaar vroeg het Topteam Energie mij om als trekker op te treden voor het opstellen van een zogenaamd Innovatiecontract Zonne-energie, een plan voor een omvangrijke publiek-private samenwerking. Een belangrijke maar ook zeer uitdagende taak, want de zonne-energiesector is breed en nog vrij gebrekkig georganiseerd. Het was een uitnodiging die ik niet kon – maar natuurlijk ook niet wilde – afslaan.'

Lees verder

‘Samen op weg naar een record’


AMOLF-directeur Albert Polman en ECN’s Arthur Weeber: ‘Samen doen we dingen die we afzonderlijk
niet kunnen.’

  

ECN heeft op het gebied van zonne-energie een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met AMOLF. Dat instituut in het Science Park in de Amsterdamse Watergraafsmeer doet fundamenteel wetenschappelijk onderzoek, onder andere aan het gedrag van licht. Door fundamentele en technologische kennis te combineren, willen de partners efficiëntere fotovoltaïsche zonnecellen ontwerpen. En misschien wel een record op hun naam zetten.

Lees verder

MILENA naar India

Ruim tien jaar lang werkte ECN aan een gloednieuwe technologie om gas te produceren uit vaste biomassa, zoals plantaardig afval. Nu is deze technologie, die MILENA heet, marktrijp. In Nederland wordt in samenwerking met HVC, Gasunie, Taqa, de gemeente Alkmaar en de Provincie Noord-Holland gekeken naar de haalbaarheid van een expertisecentrum en demo-installatie op houtafval met een vermogen van zo’n 11 MegaWatt. Maar ook uit het buitenland is veel belangstelling. ECN werkt bijvoorbeeld samen met de Indiase fabrikant van verbrandingsinstallaties Thermax. Het bedrijf heeft de ambitie om heel India aan groene energie te helpen, maar heeft ook plannen voor andere delen van Azië. Daarmee bereikt ECN-technologie een enorme groeimarkt!
Lees verder

Bedrijfsvoordeel dankzij 14Credits

Bedrijven waarvan de installaties gedeeltelijk op groene brandstof draaien, kunnen dat nu eenvoudig aantonen. Ze hoeven dan minder emissierechten te kopen en kunnen aanspraak maken op groencertificaten. De door ECN ontwikkelde 14Credits-methode meet het aandeel groene energie niet aan de bron maar in het rookgas dat een installatie uitstoot. 14Credits krijgt steeds meer officiële erkenning. Toepassing ervan kan in de toekomst zelfs verplicht worden gesteld.
Lees verder

 

 

Nederland krijgt nieuwe kernreactor

De productie van in de geneeskunde onmisbare isotopen is veilig gesteld dankzij een besluit van de Nederlandse ministerraad en de provincie Noord-Holland. Zij stellen geld beschikbaar voor een nieuwe kernreactor, die de oude hogefluxreactor in Petten moet vervangen. In tegenstelling tot de uitbreidings-plannen voor de kerncentrale in Borssele ontmoet dit besluit weinig weerstand, vanwege het onmiskenbare belang voor de medische wetenschap. 

Bron: NRC Handelsblad

Lees de reactie van Paul Korting, CEO ECN

 

 

Koninklijke Dahlman

Frank Egas, algemeen directeur van Dahlman, fabrikant van filtersystemen voor de petrochemische en procesindustrie, geeft toelichting op het predikaat ‘Koninklijk’ dat zijn bedrijf na 125 jaar mag voeren. Hij vertelt dat Dahlman samen met ECN een gaswasser voor in biomassavergassingsinstallaties heeft ontwikkeld, omdat het bedrijf zich wil inzetten voor duurzame energie. Als relatief klein bedrijf (110 medewerkers) met klanten van Hawaii tot Japan, wil Dahlman zich onderscheiden door vooruitstrevend en innovatief te zijn. ECN is daarbij een partner.

Bron: BNR Nieuwsradio

Lees de toelichting van Robert Kleiburg, COO

 

Bent u een energie-analfabeet?

Hoeveel procent van de gebruikte elektriciteit wordt volgens u in Nederland opgewekt uit hernieuwbare bronnen, en hoe verhoudt zich dat percentage tot wat de Nederlander (gemiddeld) denkt dat het is?


Meer weten?

U kunt ECN volgen via Twitter en natuurlijk via onze website. Wij houden u dan op de hoogte van de laatste wetenswaardigheden op het gebied van duurzame energie.


Deze nieuwsbrief is gemaakt door ECN voor onze relaties in de breedste zin van het woord. U kunt artikelen of delen daarvan overnemen met bronvermelding.

         

Aanmelden/afmelden