ECN nieuwsbrief
De digitale nieuwsbrief van ECN Nummer 4 - Juni 2012

Zeewierindustrie ontluikt op de Noordzee

Lees verder

Partnerlanden gezocht voor klimaatprojecten

Lees verder

Strategische samenwerking met Taiwan

Lees verder

Doorbraak in technologie voor CO2-verwijdering

Lees verder

Laat ECN uw groen voordeel bepalen

Lees verder

Het ECN-jaarverslag 2011 staat online.
Lees verder

In april vond in Kopenhagen de jaarlijkse bijeenkomst van de European Wind Energy Association (EWEA) plaats.
Lees verder

Van 9 tot 13 juli vindt de International Conference on Inorganic Membranes plaats. ECN is een van de organisatoren.
Lees verder

Peter Alderliesten

 

 

'De ondertekening van de innovatiecontracten begin april is niet alleen een mijlpaal op de route naar een nieuw Nederlands innovatiebeleid, maar ook voor ECN een zeer belangrijk keerpunt in zijn geschiedenis.'
Lees verder

‘Onze gezamenlijke expertise is uniek’

Van zuiver kwarts tot efficiënt werkend zonnepaneel. Samen dekken ECN en het Noorse onderzoeksinstituut SINTEF de volledige waardeketen van kristallijn silicium zonnemodules. Daardoor kunnen ze zoeken naar een optimale balans tussen de kwaliteit van het materiaal en de kosten van het productieproces. Mede dankzij de samenwerking tussen ECN en SINTEF is de prijs voor zonnestroom gedaald. Onlangs hebben de partners hun banden nog hechter aangehaald; de ambities reiken ver.

Lees verder

  

‘De toekomst ligt op zee!’

   

‘De oplossingen voor alle grote problemen waarmee we de komende decennia moeten afrekenen hebben één ding gemeen: ze kosten ruimte, veel ruimte. Dat geldt voor het stillen van onze honger naar energie door grootschalige inzet van hernieuwbare bronnen en door CO2-opslag. Het geldt ook voor de noodzaak om een groeiende wereldbevolking te voeden. Er wordt wel beweerd dat als we met tien miljard mensen op deze aarde willen leven, we twee aardes nodig hebben. Die tweede aarde is te vinden in het water van de zeeën en de oceanen.’

Lees verder

ECN en IRENA brengen energiesamenwerking in kaart

ECN heeft er een nieuwe en belangrijke opdrachtgever bij: de International Renewable Energy Agency ofwel IRENA. IRENA, met een hoofdkwartier in Abu Dhabi, bestaat sinds 2009 en is met zijn 94 lidstaten de jongste mondiale organisatie, specifiek opgericht voor duurzame energie. Dit is een duidelijk teken van de wereldwijd gevoelde noodzaak om samen actie te ondernemen. ECN heeft voor IRENA in kaart gebracht welke samenwerkingsrelaties er al zijn op het gebied van hernieuwbare energietechnologie. IRENA wil graag ook voor andere projecten met ECN samenwerken; hierover zijn ECN en IRENA in overleg.

Lees verder

Sleuteltechnologie voor harde metalen

Goed nieuws voor alle ondernemers die ingewikkelde metalen componenten maken of nodig hebben, bestand tegen zeer hoge temperaturen. De door ECN ontwikkelde poedermetallurgische spuitgiettechnologie zorgt ervoor dat dit soort componenten goedkoper en tegelijkertijd sterker kan worden geproduceerd. De technologie kan ook de sleutel zijn tot geheel nieuwe materialen, doordat ze vele legeringen en doteringen mogelijk maakt.
Lees verder

 

 

 

‘Overheidsbeleid remmende factor bij offshore-wind’

In de snelgroeiende markt voor offshore-windenergie liggen voor Nederland veel kansen, zegt Jos Beurskens. Hij was vanuit ECN mede-organisator van een grote Europese windconferentie die in april in Kopenhagen werd gehouden.

Bron: BNR Nieuwsradio

Lees de toelichting van Sander Lensink, beleidsonderzoeker

TAQA start aanleg gasopslag bij Bergen

Na een besluit van de Raad van State mag energiebedrijf Taqa Energy beginnen met de aanleg van een van de grootste Europese gasopslaglocaties, in de Bergermeer. ECN’s Herman Snoep legt op de radio uit dat ondergrondse gasopslag een oplossing is voor het verschil in gasbehoefte tussen zomer en winter.

Bron: Tros Nieuwsshow

Lees de toelichting van Jeroen de Joode, beleidsonderzoeker en gascoördinator

 

Meer weten?

U kunt ECN volgen via Twitter en natuurlijk via onze website. Wij houden u dan op de hoogte van de laatste wetenswaardigheden op het gebied van duurzame energie.


Deze nieuwsbrief is gemaakt door ECN voor onze relaties in de breedste zin van het woord. U kunt artikelen of delen daarvan overnemen met bronvermelding.

         

Aanmelden/afmelden