ECN nieuwsbrief
De digitale nieuwsbrief van ECN Nummer 2 - December 2011

Koningin bezoekt onderzoekslocatie Petten

Lees verder

Schone economie in 2050 vergt samenwerking over de grens

Lees verder

ECN leidt Europees project voor beter meten broeikasgassen

Lees verder

Zes Europese energieprogramma’s gelanceerd

Lees verder

ECN is mede-organisator van het congres Nederland Industrieland, succes en innovatie in praktijk op dinsdag 31 januari 2012.
Lees verder

Verschillende ECN’ers leverden een bijdrage aan de Energy Delta Convention, die in november gehouden werd in Groningen.
Lees verder

Op 31 oktober en 1 november vond in Amsterdam de Nitrogen and Climate Workshop plaats, mede-georganiseerd door ECN met co-financiering van het Intergovernmental Panel on Climate Change (werkgroep II).
Lees verder

Robert Kleiburg

 

'Nederland in de top5 van kenniseconomieën in de wereld; toepasbare, innovatieve technologie en optimaal renderende (duurzame) energie: vanuit het topsectorenbeleid zijn dit belangrijke drivers voor ondernemingen. Met het bedrijfsleven aan het roer van de vraagsturing naar onderzoek en toepassing. ECN zet zich actief in om haar kennis en technologie ten dienste te stellen van economie en maatschappij.'

Lees verder

‘Innoveren als vrienden’

ECN neemt deel aan het netwerk  ISPT, waarin bedrijven en kennisinstellingen zich inzetten voor verduurzaming van de procestechnologie. Alle deelnemers leggen tevoren geld in en bepalen dan samen welke problemen ze willen oplossen. Door deze aanpak ligt de focus op het resultaat en niet op commerciële belangen. Er ontstaat een open, bijna vriendschappelijke samenwerking, die heel effectief is.

Lees verder

 

Een pragmatische agenda in Durban

Heleen de Coninck, programmamanager Internationale Energie- en Klimaatbeleid

Technologieontwikkeling en –overdracht bevinden zich in de luwte van de roerige onderhandelingen rond het Kyoto Protocol. Veel landen zijn geïnteresseerd in duurzame ontwikkeling en technologieoverdracht, met of zonder internationale overeenkomst. Vandaar dat er langzaam maar zeker een ‘Technologiemechanisme’ ontstaat.

Lees verder

 

ECN adviseert Koreanen over windturbines

ECN heeft in oktober in Seoul een memorandum of understanding getekend met de Korean Register of Shipping. Het gaat deze certificeringsautoriteit helpen bij het keuren van nieuwe typen offshore-windturbines. Negen grote Koreaanse bedrijven zijn nu elk hun eigen offshore turbine aan het ontwikkelen. Koreaanse bedrijven als Samsung Heavy Industries, Hyundai en Doosan voorzien een bloeiende markt voor offshore windenergie.

Lees verder

Luchtvervuiling en gezondheid

ECN gaat samenwerken met onderzoeksinstituten en gezondheidsdiensten in Amsterdam, Antwerpen, Londen en Leicester om klachten door fijnstof te onderzoeken en te bestrijden. Dankzij een nieuwe - mede door ECN ontwikkelde - meetmethode wordt het mogelijk specifiek die eigenschappen van deeltjes fijnstof in de lucht te detecteren die gezondheidsklachten zoals hoesten en benauwdheid veroorzaken.

Lees verder

 

 

Kolossale windmeetmast op zee

In de toekomst kunnen ondernemers in off shore windenergie hun risico’s beperken. Daardoor zullen ze minder subsidie nodig hebben. Oorzaak: een meetnetwerk op de Noordzee, dat voorspelt wat er aan windenergie te oogsten valt en hoe de turbines moeten worden verstevigd om bestand te zijn tegen beukende golven.

Bron: NOS-journaal 26 oktober 2011.

Lees de toelichting van Tom Obdam. Hij stond namens ECN aan de wieg van de windmeetmast.

‘Subsidies zon weggegooid geld’

Het faillissement van de door president Obama gesubsidieerde Californische zonnepanelenproducent Solyndra is nog niets vergeleken bij de tientallen biljoenen euro’s aan subsidies die Duitsland over de balk heeft gesmeten om de zonne-energiesector te stimuleren.

Bron: The Economist.

Lees de reactie van Wim Sinke, stafmedewerker Programma & Strategie Zonne-energie bij ECN.

 

Meer weten?

U kunt ECN volgen via Twitter en natuurlijk via onze website. Wij houden u dan op de hoogte van de laatste wetenswaardigheden op het gebied van duurzame energie.


Deze nieuwsbrief is gemaakt door ECN voor onze relaties in de breedste zin van het woord. U kunt artikelen of delen daarvan overnemen met bronvermelding.

         

Aanmelden/afmelden