Energy Train: de revolutie voor energieopslag

maandag 8 juni 2015 14:11

Duurzame energie op grote schaal opslaan, het is een van de grootste energie-uitdagingen van dit moment. ECN werkte in het diepste geheim aan een oplossing. Met trots introduceren wij nu een baanbrekend concept voor energieopslag: Energy Train. Met deze enorme ondergrondse zweeftreinbaan kunnen we dagelijks 10% van de Nederlandse elektriciteit opslaan tegen zeer aantrekkelijke kosten.

Hoe het werkt?
“Onze oplossing is innovatief, maar het principe blijft eenvoudig”, legt bedenker Wouter Engels uit. “In perioden dat er teveel wind- of zonne-energie wordt opgewekt, laten we de Energy Train rijden. In een vacuüm tunnel houden we enorme hoeveelheden duurzame energie constant in beweging. En als er op een dag te weinig energie wordt opgewekt, zetten we de kinetische energie weer om in elektriciteit die aan het net wordt geleverd. Het gaat om grote hoeveelheden energie, dus een soort vliegwiel is niet voldoende. Bovendien moest de oplossing ontwikkeld worden van goedkoop materiaal dat voldoende voorhanden is en een hoog rendement biedt.”

De Energy Train heeft een capaciteit van 20 GWh, dat wil zeggen dat het de energie van een centrale met elektrisch vermogen van 2,5 Gigawatt gedurende 8 uur kan opslaan of bijvoorbeeld gedurende 48 uur ruim 400 Megawatt aan elektrisch vermogen kan leveren. En dat tegen een kostprijs die 90% lager ligt dan concurrerende technieken. Wouter: “Met deze opslagcapaciteit kunnen we kolen- en gascentrales uitzetten, want die heb je dan niet meer nodig.” 

Eerste ontwerp in consortium
Op vertrouwelijke basis is het concept van de Energy Train besproken met een aantal gerenommeerde bedrijven met relevante kennis. Zij bekeken of het project technisch en economisch gezien mogelijk is en hebben geen essentiële belemmeringen kunnen ontdekken. Hoewel zij de enorme impact erkennen, staat het systeem nog in de kinderschoenen. Wouter: “We gaan de technologie nu doorontwikkelen. Dat doen we niet alleen, maar in een consortium. Er is een forse investering nodig van 1 à 2 miljard euro, maar met een succesvol eerste ontwerp kunnen we ook internationaal partijen overtuigen. De investering wordt bovendien terugverdiend, omdat minder geïnvesteerd hoeft te worden in een nieuw elektriciteitsnet en hoogspanningsmasten.”

Bent u geïnteresseerd in Energy Train of wilt u meewerken aan de doorontwikkeling van de technologie? Neem dan contact op Wouter Engels van ECN. Hij vertelt u er graag meer over.