Nieuw warmtepompconcept voor de papierindustrie

maandag 2 maart 2015 14:50

ECN en Bronswerk werken samen aan een nieuwe, innovatieve warmtepomp voor papierfabrieken. Bijzonder is de hoge restwarmte van de pomp die eenvoudig hergebruikt kan worden in het productieproces. Dit levert een enorme energiebesparing op. De warmtepomp is bedacht en ontwikkeld door ECN; Bronswerk zorgt voor de doorontwikkeling en maakt de warmtepomp klaar voor de markt.

Energiebesparing op industriële schaal
Samenwerking is cruciaal om nieuwe technologieën toe te passen en verder uit te bouwen, legt Rebecca Groen van ECN uit. “Zonder commerciële partners kunnen wij eigenlijk alleen maar leuke dingen bedenken en dat gaat voor ons niet ver genoeg. We willen graag dat innovaties, zoals deze warmtepomp, op grote schaal worden toegepast. Zo kunnen we de toegevoegde waarde van restwarmte aantonen en op industriële schaal bijdragen aan energiebesparing.” 

Van concept naar gebruik
ECN zoekt steeds nieuwe partijen om mee samen te werken voor de doorontwikkeling en toepassing van energietechnologie. De ontwikkeling van de nieuwe warmtepomp is een samenwerking tussen vier partijen. ECN bedacht het energieconcept, Bronswerk en IBK produceren de warmtepomp en papierfabrikant Smurfit Kappa nam het apparaat als eerste in gebruik. Op het dak van de papierfabriek staat een proefopstelling.

Wilt u meer weten over de warmtepomp of ziet u mogelijkheden om samen te werken? Neem dan contact met Rebecca Groen, business development manager bij ECN. Zij gaat graag met u in gesprek.

Categorie: Maart