Windpark levert tot 5 procent meer stroom dankzij windvangcontrole

donderdag 28 november 2013 20:51

Verhoging van de elektriciteitsproductie met 0,5 tot 5 procent en verlaging van de onderhoudskosten met 3 procent. Dat is wat het Active Wake Control-systeem van ECN voor windparken kan betekenen. Het blijkt uit diverse tests, onder andere op het ECN-testveld in de Wieringermeer.

Windvang

Active Wake Control zorgt ervoor dat windturbines minder last hebben van elkaars zog (windvang, wake in het Engels). Naast elkaar opgestelde turbines leveren 100 procent vermogen en hun assen en bladen worden voor 100 procent belast. Bij achter elkaar opgestelde windturbines daalt het vermogen met 40 tot 50 procent. Door het zog neemt bovendien hun belasting met 10 tot 15 procent toe. Daardoor groeien de onderhoudskosten evenredig.

Een paar graden draaien

Met Active Wake Control draait de stand van de turbinebladen en de gondel van de voorste turbine een paar graden en wordt de turbinewind afgebogen. De achterliggende turbines kunnen zo met meer vermogen en minder belasting draaien. ECN heeft de vinding gepatenteerd en wil deze nu uittesten met een ‘launching partner’ in een groot windpark, bij voorkeur op zee.

Bent u geïnteresseerd in Active Wake Control? ECN’s Haico van der Heijden brengt u graag up to date. Bel hem op 06-13066130

  

Categorie: November, Windenergie