Wim Sinke geëerd met prestigieuze prijs voor bijzondere verdiensten in PV

maandag 5 september 2011 17:47

Op 5 september heeft Prof.dr. Wim Sinke, senior staflid Programma & Strategie bij de unit Zonne-energie van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) de prestigieuze ‘Becquerel Prize’ in ontvangst genomen tijdens de 26e editie van de European Solar Energy Conference and Exhibition in Hamburg, Duitsland. Hiermee eerde de Europese PV gemeenschap Wim Sinke voor zijn levenswerk op het gebied van PV.

Wim Sinke is de 19e prijswinnaar van de Becquerel Prize. Hij ontving deze prijs vanwege zijn pionierswerk aan wafergebaseerde silicium fotovoltaïsche zonnecellen en modulen. Wafergebaseerd silicium vormt momenteel een dominante technologiefamilie voor fotovoltaïsche elektriciteitsopwekking. Wim Sinke heeft vele jaren met succes gewerkt aan het begrijpen en verbeteren van wafergebaseerde silicium zonnecellen, met name op het gebied van oppervlaktepassivering, doping en contactvorming, en aan integratie van cel- en moduleontwerp. Hij nam een leidende rol in het omzetten van onderzoeksresultaten naar productie.

Wim Sinke heeft grote verdiensten op zijn naam als coördinator van het omvangrijke project ‘European Integrated Project on wafer based silicon photovoltaics: CrystalClear’. Dit project heeft een flinke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Europese PV-sector. Als voorzitter van de Working Group on Science, Technology & Applications heeft Wim Sinke aanzienlijk bijgedragen aan de ontwikkeling van de Strategische Ondezoeksagenda van het European Photovoltaic Technology Platform.

Paul Korting, Directievoorzitter van ECN, is enthousiast over de prijs: “Via haar onderzoek naar zonne-energie is ECN toegewijd aan het ontwikkelen van kennis en technologie met en voor de markt, voor het zekerstellen van onze toekomstige energievoorziening. Het werk van Wim maakt een essentieel deel uit van deze ontwikkeling. Al meer dan 20 jaar is hij toegewijd aan onderzoek voor ECN en deelt hij zijn brede kennis met de wereld. We zijn trots op deze wereldwijde erkenning van zijn werk en feliciteren Wim met het behalen van deze prijs.”

Wim Sinke studeerde experimentele natuurkunde aan de Universiteit Utrecht, waar hij in 1981 afstudeerde en in 1985 zijn doctorstitel verkreeg. Hij werd vervolgens projectleider zonnecellen bij het FOM-Instituut voor Atoom- en Molecuulfysica in Amsterdam. In 1990 kwam hij bij het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) om een nieuwe groep op te zetten voor PV, wat ondertussen is uitgegroeid tot een groep van meer dan 80 onderzoekers. Hij is momenteel senior Staflid Programma en Strategie bij de unit Zonne-energie.

Met deze prijs heeft de Europese PV-gemeenschap, bijeengekomen in Hamburg, Duitsland, hun erkenning uitgesproken naar Wim Sinke voor zijn bijzondere verdiensten op het gebied van fotovoltaïsche zonnestroom.

Over de Becquerel Prize
Vanwege het 150e jubileum van de ontdekking van het fotovoltaïsch effect in 1839 door Alexandre-Edmond Becquerel, riep de Europese Commissie in 1989 de Europese Becquerel Prijs voor bijzondere bijdragen aan de ontwikkeling van fotovoltaïsche zonne-energie in het leven. Dit jaar werd de prijs voor de 19e keer uitgereikt tijdens de 26e editie van de European Photovoltaic Solar Energy Conference in Hamburg. De prijswinnaar is geselecteerd door de Becquerel Prijscommissie.

Categorie: Corporate, Zonne-energie, Beleidsstudies