Van sojabonenafval energie maken in India

dinsdag 24 juli 2012 10:24

ECN sluit licentieovereenkomst met Thermax     ECN verstrekt het Indiase bedrijf Thermax een licentie om MILENA biomassa-vergassingsinstallaties te bouwen en verkopen. Thermax is een groot Indiaas bedrijf, dat technologie levert aan de elektriciteitssector. ECN werkt hierbij samen met het Nederlandse bedrijf Royal Dahlman, dat onder ander filters en gasreinigingsinstallaties verkoopt.

MILENA installatie op labschaal

De MILENA-technologie is bij ECN in Petten ontwikkeld voor het omzetten van allerlei soorten biomassa (zoals hout of landbouwafval) in een gas. Dat gas kan vervolgens gebruikt worden om bio-gas, bio-diesel of elektriciteit te maken.

Sojabonen
De eerste stap in de samenwerking tussen ECN, Dahlman en Thermax betreft het in India bouwen van een demo-installatie waarmee met MILENA-technologie plantaardig afval uit de landbouw wordt omgezet in elektriciteit. De eerste kleinschalige vergasser met een vermogen van 1 MegaWatt elektriciteit wordt gebouwd bij een grote sojaplantage van Ruchi Soya Industries. Het bedrijf zal het afval van de sojaoogst omzetten in energie, die weer gebruikt wordt om  sojabonen te verwerken. Dr. R.R. Sonde van Thermax: “Dit project zal extra inkomsten genereren voor de lokale gemeenschap. Biomassa, die niet gebruikt kan worden als veevoer, zal in dit project in elektriciteit worden omgezet”.

Duizenden vergassers
Als de demo-installatie een succes is, ligt er voor de MILENA-technologie een grote toekomst weggelegd in India. Voor de langere termijn hebben Thermax en de Indiase overheid grootse plannen met de MILENA-technologie. Ze willen duizenden kleinschalige vergassers installeren over heel India. Vanwege het hoge rendement, betekent dit voor de Indiase bevolking goedkopere én schonere energie. Bovendien zal zo’n kleinschalig netwerk de instabiele elektriciteitsvoorziening in India meer ruggengraat geven.

Licentie
ECN heeft het intellectuele eigendom van MILENA en zal voor elke installatie waarin de technologie wordt toegepast een bedrag ontvangen. Ook Royal Dahlman deelt mee in de opbrengsten. ECN zal de ontvangen licentievergoedingen gebruiken om nieuwe technologie te ontwikkelen die een duurzame energievoorziening mogelijk maken.

Noot voor de media
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
ECN Persvoorlichter Florentine de Maar
Telefoon: 0224-564050 of 06-12798123, email: demaar@remove-this-part-ecn.nl

Categorie: Corporate, Biomassa, Kolen & Milieuonderzoek