De kracht van de Chinees-Nederlandse samenwerking

dinsdag 24 maart 2015 09:25

Minister-president Mark Rutte is vandaag aanwezig geweest bij de ondertekening van twee strategische overeenkomsten ter versterking van de Chinees-Nederlandse betrekkingen op het gebied van duurzame energieoplossingen. ECN, Dahlman Renewable Technologies (DRT), Jiangsu Antai New Energy Technology (JAE) en het gemeentebestuur van Jingjiang gaan een strategische samenwerking aan met als eerste doel de realisering van biomassavergassing op basis van lokaal stro voor de productie van ‘groene stroom’ in Jingjiang City, even buiten Sjanghai, in 2016.

Jingjiang City richt zich op het bevorderen van duurzame stedelijke ontwikkeling en het aanmoedigen van ‘groen energieverbruik’. “We zijn verheugd dat we gebruik kunnen maken van de kennis van zulke vooraanstaande Nederlandse organisaties als Dahlman en ECN en we zien uit naar een vruchtbare relatie,” aldus burgemeester dr. Ni Bin van Jingjiang City. ECN werkt aan een breed scala aan innovaties die de biobased economie duurzaam en economisch levensvatbaar moeten maken. De ‘Milena- en Olga-technologie’ van ECN is gebaseerd op thermische vergassing waarbij biomassa of afval in vaste vorm wordt omgezet in gasvormige componenten. Het proces genereert biogas voor gebruik in machines, turbines of verwarmingsketels. ECN heeft een licentie voor de Milena- en Olga-technologie verleend aan Dahlman, pionier op het gebied van hernieuwbare technologie. Beide partijen werken nauw samen aan de verdere implementatie. “ECN en Dahlman vullen elkaars competenties en expertise goed aan. Door samen te werken versnellen we de innovatie van het vergassingsproces en plukken we allebei de vruchten van grensverleggend werk op weg naar duurzame groei,” vertelt CEO Frank Egas van Dahlman. 

ECN kwam in 2014 in contact met Jingjiang en JAE en sindsdien zijn de onderhandelingen snel verlopen. Een bezoek van JAE aan de door Dahlman opgezette fabriek in het Portugese Tondela gaf in december de doorslag. “De installatie in Portugal was erg indrukwekkend, al is de ideale schaal voor onze Chinese markt natuurlijk vele malen groter. We verheugen ons zeer op de samenwerking in dit project,” aldus topman Chen Guochong van Jingsu Antai New Energy.

“Dit is echt het best denkbare voorbeeld van samenwerking tussen nieuwe en bestaande Chinese en Nederlandse partners die tot wederzijds voordeel strekt in de frontlinie van de groene energierevolutie. ECN is al een aantal jaar actief in China en ik ben nog altijd verbaasd over de snelheid en gevarieerdheid van de kansen die dit land het Nederlandse bedrijfsleven te bieden heeft,” zo besluit Robert Kleiburg, COO van ECN. 

Categorie: Corporate, Biomass