Technologie voor opwekken Groen Gas in nieuwe fase

maandag 1 september 2008 16:11

Petten – Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) ontwikkelt technologie om op grote schaal Groen Gas te maken. Groen Gas heeft dezelfde eigenschappen als aardgas, maar is gemaakt uit biomassa. In de ECN-biomassavergasser ‘MILENA’ kan niet-eetbare biomassa zoals hout, bermgras, sloophout en snoeiafval worden gebruikt. De opening van deze installatie op donderdag 4 september door minister Cramer (VROM) brengt een schoner milieu een stapje dichterbij.

De MILENA zet biomassa volledig om in gas dat, na reiniging en opwerking, kan worden gebruikt als vervanger van aardgas. Dit Groen Gas is bovendien CO2 neutraal en zelfs CO2 negatief wanneer de CO2 die bij de productie vrijkomt wordt opgeslagen. Opvallende kenmerken van de vergasser zijn het hoge rendement (70%), de lage productiekosten en de brandstofflexibiliteit.

Opening 4 september
Na vele jaren succesvol onderzoek op laboratoriumschaal, wordt nu de stap gezet naar testen op grotere schaal (van 5 kg biomassa naar 150 kg per uur). De bouw van deze 800 kW pilotinstallatie op het terrein van ECN brengt de MILENA-technologie voor Groen Gas in het laatste ontwikkelingsstadium. De volgende stap is commerciële toepassing. Na de openingshandeling door minister Cramer kunnen geïnteresseerden zich verder verdiepen in de productie van Groen Gas tijdens een rondleiding langs de diverse installaties van de unit Biomassa, Kolen en Milieuonderzoek.

Groen gas en de MILENA-technologie
Groen Gas of Substitute Natural Gas (SNG) is een vervanger van aardgas en kan in het Nederlandse aardgasnet bijgemengd worden. Bij gebruik in een auto is Groen Gas een tweede generatie transportbrandstof. Door met Groen Gas te rijden, koken, verwarmen, chemicaliën te maken en elektriciteit op te wekken wordt het gebruik van fossiel aardgas teruggedrongen. Daardoor vermindert de uitstoot van CO2 drastisch en wordt een schoner milieu mogelijk. Als CO2 die bij de productie van Groen Gas vrijkomt wordt opgeslagen, is de toepassing van Groen Gas zelfs een methode om netto CO2 uit de lucht te halen.

De MILENA-vergassingstechnologie maakt het mogelijk biomassa die niet geschikt is als voedsel (hout, plantsoenafval, sloophout, stro, etc.) met maar liefst 70% rendement om te zetten in Groen Gas. Het hart van het Groen Gas-productieproces is de vergasser waarin vaste biomassa bij hoge temperatuur wordt omgezet in een gas. Na de vergasser wordt het gas gereinigd van onder meer teren, zwavel en CO2. Voor de teerverwijdering, de meest complexe reinigingsstap, zet ECN een eveneens in eigen huis ontwikkelde OLGA-technologie in. Uiteindelijk resulteert de reiniging in Groen Gas dat lijkt op aardgas, maar is gemaakt uit niet-eetbare biomassa.

Voor meer informatie over de werking van de MILENA: Groen Gas

Voor meer informatie over ECN: www.ecn.nl .

Bij vragen kunt u contact opnemen met de persvoorlichter Florentine de Maar, telefoonnummer 0224-564050.

 

Categorie: Corporate, Biomassa, Kolen & Milieuonderzoek