Tata Steel zet ECN Stof Monitoring Systeem in voor preventie stofoverlast

woensdag 2 december 2015 11:10

Bij de activiteiten van Tata Steel in IJmuiden kan stof ontstaan. Op het terrein worden diverse maatregelen genomen om vorming en verspreiding van stof tegen te gaan, zoals afdekken van bergen kolen en erts, bevochtigen van materiaal, schoonhouden van wegen en overdekken van stofgevoelige activiteiten. Tata Steel wil echter verder gaan om overlast voor de omgeving te voorkomen en zet daarom het Stof Monitoring Systeem van ECN in.

Het Stof Monitoring Systeem maakt inzichtelijk hoeveel stof er van een terrein afkomt. Dit maakt sneller en gerichter ingrijpen mogelijk. Kern van het systeem is de ECN AirBox, een sensorgebaseerd monitoringsysteem voor stof. De AirBoxen worden om en eventueel op een terrein geplaatst, zoals dat nu bij Tata Steel gebeurt. Ook wordt windsnelheid en –richting gemeten. Een verspreidingsmodel combineert deze gegevens en rekent uit hoeveel stof er van het bemeten terrein afkomt. De gebruiker ziet dit op zijn scherm als een wolk verwaaiend stof.

Tata Steel gebruikt het systeem om bronnen van stofoverlast vroegtijdig te detecteren en stofoverlast voor de omgeving verder te reduceren.

Meer weten over de mogelijkheden van het stofmonitoringssysteem van ECN om inzicht te krijgen hoe het met de luchtkwaliteit in uw lokale situatie gesteld is, kijk op onze speciale themapagina Luchtkwaliteit

Categorie: Corporate, Environment