Succesvolle duurproef voor het maken van groen aardgas met biomassavergassing

donderdag 4 december 2014 08:25

Groen aardgas is de duurzame vervanger van fossiel aardgas zoals dat nu bijvoorbeeld in Groningen wordt gewonnen. Het voordeel van groen aardgas is dat het gemaakt wordt uit biomassa en dat het daarmee grotendeels CO2 neutraal is omdat deze eerder door de biomassa uit de atmosfeer opgenomen is. Daarmee draagt groen aardgas veel minder bij aan de opwarming van onze atmosfeer dan fossiel aardgas. 

Momenteel wordt groen gas veelal geproduceerd met behulp van vergisting. Maar om in de toekomst aan de verwachte vraag te kunnen voldoen en op veel grotere schaal groen aardgas te kunnen maken is een andere technologie nodig: biomassavergassing.

ECN heeft afgelopen maand als eerste ter wereld succesvol een duurproef afgerond om  groen aardgas te produceren door middel van biomassavergassing. De afgelopen jaren heeft ECN hard gewerkt aan het ontwerp en de bouw van een unieke en zeer efficiëntie technologie voor het maken van groen aardgas. In de laboratoria in Petten is hierbij het voorlopige hoogtepunt bereikt:  meer dan 500 uur lang stabiel bedrijf op lab schaal. Hiermee is het door ECN gepatenteerde proces nu gereed voor de volgende stap waarbij het gas op grotere schaal wordt geproduceerd en toegevoerd aan het bestaande aardgasnetwerk. Samen met een aantal belangrijke partners waaronder Gasunie en Royal Dahlman wordt er gewerkt aan de realisatie van een  installatie die per uur 300 m3 groen gas kan produceren uit houtachtige biomassa. ECN zal in de komende jaren verder gaan met de ontwikkelingen in het laboratorium  om het proces verder te optimaliseren.


Foto gemaakt door: Jan Buwalda

Het door ECN ontwikkelde proces is in staat met zeer hoge efficiëntie uit houtachtige en grasachtige biomassa groen gas te maken. Het proces bestaat uit drie delen: gas maken door vergassing (technologienaam: MILENA), gas reinigen (OLGA) en gas opwerken naar aardgas met de juiste kwaliteit (ESME). ECN heeft op alle punten belangrijke innovaties ontwikkeld en gepatenteerd. Samen zijn deze drie onderdelen in staat maar liefst 70% van de energie in de biomassa om te zetten in Groen Gas. Dit is uniek in de wereld. Elk van de onderdelen (MILENA, OLGA, ESME) zijn ook apart inzetbaar in combinatie met door anderen ontwikkelde onderdelen.

Met deze Nederlandse technologie kan op termijn een grote hoeveelheid fossiel aardgas worden vervangen door Groen Gas. Hiermee kan Nederland niet alleen haar positie als gasland behouden, maar creëert het tegelijkertijd een fors aantal groene banen. Bovendien kan Nederland door meer gebruik te maken van  groen gas een grote hoeveelheid CO2-emissies vermijden en zo bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. 

Dit werk is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning uit het EDGaR programma.

 

 

 

Categorie: Corporate, Biomass