Succesvol evenement: uw business case voor energiebesparing

vrijdag 16 mei 2014 14:45

Inspirerende praktijkvoorbeelden stonden centraal tijdens het evenement 'uw business case voor energiebesparing'. De procesindustrie, technologie-aanbieders, consultants en kennisinstellingen werden opgeroepen om ideeën te bundelen voor energiebesparing in de industrie. Meer dan 80 deelnemers ontdekten nieuwe mogelijkheden voor projecten. De business case: van idee tot rendement.

Midden in de grote fabriekshal van Plant One gingen ondernemers, technici en adviseurs op woensdag 14 mei in gesprek over energiebesparing voor de industrie. ECN organiseerde het evenement in de Rotterdamse Botlek. Een unieke locatie, want ‘hier gebeurt het’. In Nederland wordt door de industrie jaarlijks maar liefst 6 miljard euro uitgegeven aan energie. De grootste verbruiker is de chemiesector, gevolgd door de voeding- en genotmiddelenindustrie en basismetaal. Besparen kán. Dat bewijs leverden praktijkvoorbeelden van bedrijven die restwarmte nuttig hergebruiken, installaties vervingen en chemie op een slimme manier toepassen.Samen innoveren
COO Robert Kleiburg van ECN heette de deelnemers welkom en noemde innovatie als een van de belangrijkste doelstellingen in het Nationaal Energieakkoord. “ECN wil samen met u energiebesparing een push geven en innovaties aanjagen.” Voor deelnemer Bart van Kleef van RGS Development is dat ook de reden voor zijn komst: "RGS ontwikkelt duurzame thermo-elektrische elementen voor economische toepassing op grote schaal. Wellicht kunnen we samen met bedrijven die hier aanwezig zijn ideeën bundelen en 
nieuwe projecten ontwikkelen". Een voorbeeld van succesvolle samenwerking werd gepresenteerd door Bronswerk Heat Transfer en Smurfit Kappa. Bronswerk ontwikkelde met ECN en IBK Koudetechniek de thermo-akoestische warmtepomp die in het bestaande proces van Smurfit Kappa is geïntegreerd en nu wordt getest. Het maken van papieren verpakkingen wordt door warmteterugwinning energiezuiniger én goedkoper.

Geld in het laatje
Ideeën voor energiebesparing zijn er genoeg, maar investeringen voor nieuwe technologie remmen de uitvoering vaak. Het ISPT helpt bedrijven om subsidies te krijgen voor hun projecten op het gebied van procestechnologie en industriële energiebesparing. Directeur van ISPT, Tjeerd Jongsma: “Daarnaast willen we het mkb koppelen aan grotere bedrijven. Zo kunnen we innovatieve oplossingen sneller naar een hoger niveau brengen.” Hans van der Spek, kwartiermaker van het Nationaal Energieakkoord komt met een nieuwtje. “Er is een subsidieregeling in de maak voor demonstratieprojecten. Bijvoorbeeld voor investeringsprojecten in energiebesparing, duurzame opwekking, smart grids en energieopslag.”

In gesprek
Tijdens de workshops kwam de dialoog op gang over industriële symbiose, energie efficiëntie en de mogelijkheden die geothermie en warmtepompen bieden. De tendens: technologie is slechts een aspect. Samenwerking tussen bedrijven en technici is minstens zo belangrijk. Procesverbeteringen en energiebesparing gaan vaak hand in hand. Dat geldt ook voor verbetering van de productkwaliteit en het verlagen van productiekosten. Hein Allertz, energieadviseur bij Alenso: "Het begint met netwerken op dit soort bijeenkomsten. Uiteindelijk draait het voor een succesvolle business case om samenwerking.”

Bekijk ook de presentaties van dit evenement via www.ecn.nl/uwbusinesscase.

Categorie: Corporate, Energy efficiency