Scholen meten lokale luchtkwaliteit via netwerk ECN

donderdag 25 januari 2018 09:00

Demonstratie nieuw luchtmeetnet met betaalbare CAIRE-sensoren

Met de nieuwe CAIRE-sensoren van ECN kunnen bedrijven en instellingen voortaan zelf de luchtkwaliteit in hun omgeving meten. Het onderzoeksinstituut is deze week gestart met een demonstratie in Alkmaar, waarbij op negen locaties, waaronder een aantal scholen, de luchtkwaliteit in Noord-Holland wordt gemeten. Samen vormen de sensoren een lokaal luchtmeetnet.

Gedurende een periode van enkele maanden plaatst ECN CAIRE-sensoren op scholen, andere locaties in de kop van Noord-Holland en bij zijn eigen locatie in Petten. Scholen die meewerken met de pilot zijn onder andere het Van der Meij College, GBS De Rank, de Rudolf Steinerschool en de Erasmus. Door alle sensoren aan elkaar te koppelen en data te delen ontstaat een lokaal of zelfs een regionaal luchtmeetnet. Dat kan volgens ECN een belangrijke aanvulling zijn op het landelijke luchtmeetnet. ,,Dat telt zo’n vijftig meetstations. In Noord-Holland staan ten noorden van Amsterdam maar twee meetstations. Door lokale sensoren ontstaat een fijner netwerk en krijg je een beter plaatje van de luchtkwaliteit”, stelt directeur Jaco Saurwalt van de unit Milieu & Energie Engineering van ECN. 

Volgens hem is er een enorme vraag naar betrouwbare en betaalbare sensoren vanuit gemeenten, bedrijven en instellingen. Saurwalt: ,,We doen alles voor onze gezondheid, maar we meten niet wat we inademen en weten weinig van de luchtvervuiling in de omgeving waarin we leven, wonen en werken. Deze sensoren maken het meten van luchtkwaliteit bereikbaar voor iedereen die echt wil weten wat er aan de hand is. Als je meet, kun je er ook  wat aan doen.”

Voor gemeenten, bedrijven, scholen en andere instellingen heeft ECN een betaalbare variant van zijn CAIREBox ontwikkeld, speciaal voor het meten van fijnstof: de CAIRE-sensoren. De CAIREBox meet allerlei vervuiling in de lucht en is bedoeld voor de professionele markt. Hij wordt al jaren succesvol ingezet in en rond Eindhoven, in de Amsterdamse haven, bij verschillende industrieën en rond diverse projecten in Europa en China.

De CAIRECube fijnstofmeter is bedoeld om zelf de luchtkwaliteit in een wijk, op een bouwlocatie of in de directe omgeving te meten. Als de luchtvervuiling door verkeer, industrie of bouwwerkzaamheden te hoog is, kunnen mensen handelen. Bedrijven kunnen in zo’n geval maatregelen nemen om stofoverlast te beperken.

Met de CAIREHome fijnstofmeter kan de luchtkwaliteit binnen in de school, kinderopvang, of kantooromgeving worden gemeten. Voor de proef in Alkmaar heeft ECN de sensoren uitgerust met een CO2-meter. In sommige klassen of andere ruimtes met veel mensen kan het CO2-gehalte namelijk hoog oplopen, met verlies van concentratie en hoofdpijn tot gevolg.

Meer informatie vind je op www.caire.nl.

Categorie: Corporate, Environment