Praktijktest met goedkope elektriciteitsopslag

vrijdag 9 oktober 2015 13:31

Het opslaan van duurzaam opgewekte elektriciteit moet goedkoper worden. Alleen dan komt de transitie naar een duurzame stroomvoorziening dichterbij. Elestor Electricity Storage heeft een veelbelovend concept gepresenteerd: de waterstofbromide flowbatterij. In het komende jaar werken ingenieursbureau Witteveen+Bos, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en ECN samen aan een praktijktest.

De noodzaak voor grootschalige elektriciteitsopslag is evident in de transitie naar een duurzame energievoorziening. Echter, bekende opslagtechnologieën zijn economisch niet rendabel. “Daarom zijn we blij dat Elestor Electricity Storage de waterstofbromide flowbatterij ontwikkelde”, vertelt projectleider Nico Dekker van ECN. “Bijzonder aan deze batterij is dat volgens Elestor de kosten zeer laag zijn: € 0,05 per kiloWattuurcyclus. Grootschalige opslag is pas aantrekkelijk vanaf 7 cent of minder. Daarnaast zijn in dit concept vermogen en energie gescheiden, waardoor de inzetbaarheid in de praktijk breder is dan bij batterijen.”

Testen in de praktijk
De ontwikkeling van de nieuwe batterij bevindt zich nu in de experimentele fase. Nico: “Om er zeker van te zijn dat het concept in de praktijk goed functioneert, is het slim om deze nu al te testen onder realistische omstandigheden. Vanuit ECN werken we graag mee. Zo kunnen we innovaties versnellen en duurzame toepassingen stimuleren.” Naast kennis stelt ECN zonnepanelen ter beschikking die duurzame energie opwekken en door de batterijen wordt opgeslagen als het aanbod groter is dan de vraag. In de praktijktest komen alle partijen samen: het bedrijfsleven, de producent, studenten en een onderzoeksinstelling. 

Showcase in Deventer
De test met de waterstofbromide flowbatterij start in november 2015 in het gebouw van Witteveen+Bos in Deventer. Het kantoor wordt verbouwd en moet voor het ingenieursbureau een showcase worden om met partners te werken aan duurzame technologische innovaties. De batterij wordt aangesloten op de gebouwinstallaties en de laadvoorziening voor elektrische auto’s. Samen met financiële experts wordt ook onderzocht hoe de batterij op grotere schaal in de gebouwde omgeving en industrie in te zetten is. Nico: “Deze ontwikkeling kan een stap vooruit betekenen voor de energieopslagbehoefte van zowel gebouweigenaar als netbeheerder.”

Wilt u meer weer over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van opslagtechnologie of over de praktijktest in Deventer? Neem dan contact op met Nico Dekker van ECN. Hij vertelt u er graag meer over. 

Categorie: Oktober