Persbericht: Racing Aeolus Den Helder, een van de vier grootste duurzaamheidsraces ter wereld!

woensdag 13 augustus 2014 11:59

DEN HELDER - Elf Nederlandse en internationale teams bewijzen van 21 – 23 augustus 2014 dat ze met hun hypermoderne karren de tegenwind vóór zich kunnen laten werken. Dat doen ze op de Helderse Zeedijk tijdens het jaarlijkse Racing Aeolus Den Helder, één van de vier grootste duurzaamheidsraces ter wereld. Het wereldrecord, 82.6%, is in handen van het Canadese Team Chinook maar de overige teams zijn vastbesloten om tegen de wind in het wereldrecord aan diggelen te rijden. Het belooft wederom een spektakel te worden.

Ze zeggen dat er naast de meeste zonuren in Nederland - nergens zoveel wind waait als in De Helder. Gelukkig maar, want dat is precies wat de teams uit Turkije (2); Canada (1); Duitsland (3); Denemarken (1) en Nederland (4) nodig hebben. Drie van de deelnemende windkarren zijn elektrisch, de overige windkarren mechanisch. Het Duitse team van de Universiteit van Stuttgart heeft een windkar met rotorbladen die in 3D-print zijn gemaakt. Een mooie innovatie!

Innovatieprijs
Dit jaar wordt voor het eerst een innovatieprijs uitgereikt, vernoemd naar de recentelijk overleden Gerard Broers. Zijn Multiteam Broers uit Schagerburg won vorig jaar Racing Aeolus met hun  bijzondere windkar, de Turbo Twin die is uitgerust met een dubbele rotor. Zijn team doet dit jaar mee, ter ere van en nagedachtenis aan hem.

Innovatie is wat Hans Verhoef, projectleider Metingen bij ECN Windenergie en voorzitter van Stichting Wind Energie Events (WEE) graag ziet: ‘High tech grenzen verleggen die rijden tegen de wind in mogelijk maken en nieuwe records noteren, daar kijken wij naar uit. Het is écht mogelijk om harder te gaan dan de windsnelheid zelf. Op de winderige, Helderse Zeedijk kan het zomaar gebeuren.’

De race & parcours
De races worden gereden op de dagen donderdag 21 tot en met  zaterdag 23 augustus 2013. Vrijdag de 22ste vinden de voorrondes plaats. De dagen daaraan voorafgaand benutten de teams de race om het parcours te verkennen en zich voor te bereiden.

Het parcours bestaat uit de 5,3 km lange Zeedijk. Over een afstand van 500 meter wordt de snelheid van de windkar gemeten (Vcar). Tevens wordt de gemiddelde windsnelheid tijdens de race op de Dijk gemeten (Vws). De ratio van Vcar/Vws laat zien hoe efficiënt de  windkar vooruit gaat tegen de wind in. Op het parcours komen elektronische informatieborden die direct de resultaten presenteren. Op de wedstrijddag, zaterdag 23 augustus, zal een aantal activiteiten het windkar-spektakel opluisteren.

Netwerkbijeenkomst
Voor de studenteams organiseert MCN i.s.m. de Koninklijke Marine een netwerkbijeenkomst op woensdagmiddag 20 augustus. Naast presentaties over o.a. Racing Aeolus en offshore windergie, zullen de captains van de teams een korte pitch verzorgen over hun deelname aan de race. De studenten worden ook rondgeleid door het Marinebedrijf.

Racing Aeolus: één van vier grootste duurzaamheidsraces ter wereld
In de hele wereld zijn er vier grote duurzaamheidsraces: De World Solar Challenge in Australië (de Nuna kar van de TU Delft heeft deze meerdere keren gewonnen), de Dong Energy Solar Challenge Boat race in Friesland, de Shell Eco Marathon waarbij voertuigen 18 km moeten afleggen met zo min mogelijk brandstof en laatst maar zeker niet de minste, de Racing Aeolus in Den Helder.

Informatie
Kijk voor meer informatie en het programma op de Engelstalige website of neem contact op met Hans Verhoef.

Categorie: Corporate, Windenergie