Nieuw regelsysteem ECN verhoogt opbrengst windturbines

dinsdag 23 september 2014 13:30

ECN introduceert een geavanceerd regelsysteem dat windturbinebladen individueel afstelt. Hierdoor is het mogelijk om grotere windmolens te bouwen die tot 13% meer energie leveren.

Het is bekend dat de kosten van windenergie bij grotere windturbines lager zijn en de opbrengsten hoger. Een probleem bij grote windmolens is echter dat de belasting van wind op de rotorbladen hoger is. ECN en windturbinefabrikant XEMC-Darwind ontwierpen hiervoor een oplossing.

Slim regelen, meer opbrengst
Het nieuwe regelsysteem van ECN en XEMC-Darwind stuurt elk van de drie rotorbladen individueel aan en stelt ze af. Projectleider Stoyan Kanev van ECN: “Een computerprogramma meet continu de windbelasting en past de stand van de bladen daarop aan. Door de rotorbladen slimmer af te stellen, wordt de belasting lager en kunnen lichtere en goedkopere windturbines worden ontworpen. Het resultaat is een beter financieel rendement. Het is nu mogelijk om windmolens te ontwerpen met grofweg 6,3 procent grotere rotorbladen. Hiermee kun je tot 13 procent meer energie opwekken.”

Succes gegarandeerd
Het regelsysteem (Individual Pitch Control) van ECN is langdurig en op grote schaal getest op het eigen testpark van ECN in de Wieringermeer. Bijzonder, want tot nu toe werden dit soort systemen alleen in simulaties getest. Voor de test is een windturbine gebruikt met een rotordiameter van 115 meter, de XD 115 van XEMC-Darwind. ”Twee maanden lang hebben we het systeem in de praktijk getest volgens de internationale IEC-certificeringsnorm. We hebben nu bewezen dat het werkt. De resultaten zijn zelfs beter dan in de simulaties. Uit tests blijkt dat de belasting op rotorbladen tot 20% daalt. Daar zijn we blij mee”, aldus Kanev. Hoewel het systeem is ontwikkeld voor windturbines op zee, kan het ook toegepast worden op windmolens op het land.

Onderzoek gaat door
Het geavanceerde regelsysteem is ontwikkeld in het kader van het FLOW-onderzoeksprogramma. Dertien Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen werken hierin samen aan innovatie voor kostenreductie van offshore windparken. ECN blijft doorgaan met  onderzoek om de kosten van turbines en windparken te verlagen en de opbrengst te verhogen.

Meer informatie?
Wilt u meer weten over het nieuwe regelsysteem of over ons onderzoek naar kostenreductie voor turbines en windparken? Stoyan Kanev van ECN vertelt u er graag meer over.
U bent ook van harte uitgenodigd op ECN-stand B6.570 tijdens de WindEnergy Hamburg van 23 tot 26 september 2014.

Categorie: September, Windenergie, Corporate