Nederlandse technologie in het zonnetje

zondag 24 november 2013 16:00

Nederlandse technologie gaat in Qatar gebruikt worden voor het produceren van zonnepanelen. Onder toeziend oog van minister Kamp van Economische Zaken (EZ) sloten het Nederlandse bedrijf Eurotron en kennisinstelling ECN vandaag een miljoenencontract in Qatar.


“In de helft van alle zonnepanelen die wereldwijd worden gemaakt, zit een stukje Nederlandse techniek. We lopen voorop in deze sector” aldus minister Kamp. “Dankzij dit contract rollen hier over een paar maanden nog meer zonnepanelen van de band met een Nederlands tintje”.

Het bedrijf Eurotron gaat de komende maanden voor miljoenen euro’s een high-tech productielijn bouwen voor  een Qatari fabrikant van zonnepanelen. De machines kunnen dankzij de Nederlandse technologie een nieuw type zonnepaneel produceren. Deze backside contact zonnepanelen zijn efficiënter dan de huidige generatie zonnepanelen. 

Het backside contact zonnepaneel is een vinding van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). Het paneel is efficiënter dan huidige panelen omdat deze tot 10% meer energie haalt uit zonlicht. ECN tekende vandaag een contract met een onderzoekinstituut in Qatar voor de ontwikkeling van zonnepanelen voor het Midden-Oosten en Afrika. 

De komende dagen bezoekt Kamp samen met 20 Nederlandse ondernemers en kennisinstellingen nog meer bedrijfslocaties in Qatar en Abu Dhabi. De meereizende Nederlandse bedrijven zijn voornamelijk actief op het gebied van energie en infrastructurele projecten. Tijdens de bezoeken ontmoeten zij nieuwe potentiële zakenpartners. Ook worden contracten en samenwerkingsovereenkomsten gesloten met bedrijven en kennisinstellingen aldaar.

Categorie: Corporate, Zonne-energie, Energy Innovation