Nederlandse innovatie brengt esthetische zonne-energie stap dichterbij

vrijdag 22 september 2017 12:26

Vandaag presenteren ECN, printspecialist TS Visuals, architectenbureau UNStudio, ontwerpadviseur Design Innovation Group, gevelbouwer Aldowa en de Hogeschool van Amsterdam een innovatie binnen zonne-energiewinning: het Dutch Solar Design-gevelelement (DSD PV-gevel). Het duurzame element is een esthetisch verantwoorde toepassing op zonne-energiewinning in de gebouwde omgeving. De Nederlandse innovatie brengt esthetische zonne-energie een stap dichterbij.

Zonnepanelen spelen een steeds belangrijkere rol in de vergroening van de energievoorziening in Nederland. Dalende energieprijzen leidden al tot meer innovatiemogelijkheden. Tegelijkertijd staat Nederland bekend om zijn geavanceerde energieonderzoeks-, design- en architecturale kennis.  Toch bleef een grootschalige Nederlandse innovatie binnen zonne-energie vooralsnog uit. De uitdaging ligt voor de markt met name in een esthetisch aantrekkelijk ontwerp dat past in de stedelijke en landelijke omgeving.

Opbrengstgarantie
John van Roosmalen, senior onderzoeker van ECN legt de uitdaging uit: “De zonne-energiemarkt is enorm aan het innoveren. Maar het was nog niet gelukt om ook een ‘mooi’ element te maken, dat zo optimaal mogelijk in de kleuren, maten en toepassingsvorm van elke omgeving past. Dat is ons met dit gevelelement wel gelukt. Het element kent een goed uiterlijk en ontwerpvrijheid, maar levert nog steeds 80 procent van de energie-opbrengst van een standaard zonnepaneel. Ons doel is dat we met deze geïntegreerde oplossing de Nederlandse maakindustrie weer terug op de kaart zetten.”

Esthetische meerwaarde
“Het element maakt zonne-energie inzetbaar voor een veel bredere doelgroep, dan we nu gewend zijn”, vertelt Thijs Sepers, oprichter van TS Visuals en verantwoordelijk voor met name het kleurige plafond in de Rotterdamse Markthal. “De DSD PV-gevel is eenvoudig te monteren, ziet er aantrekkelijk uit, is herkenbaar en leidt tot een hoge, gegarandeerde zonnestroomproductie. We willen met dit design PV-concept een bijdrage leveren aan de acceptatie van zonnepanelen in de publieke ruimte. De toepassing is niet alleen geschikt voor zonnepanelen. Het is ook mogelijk gevels, geluidsschermen of andere voorwerpen beter te laten integreren in het landschap.”

Opbrengstgarantie
Voor het geïntegreerde ontwerp van de DSD PV-gevel moesten we een aantal uitdagingen overwinnen” zo legt John van Roosmalen uit. “Allereerst dient er een optimum te worden gevonden tussen de opbrengst van de zonnecellen in combinatie met een aantrekkelijk uiterlijk dat niets meer weg heeft van een traditioneel zonnepaneel. Ten tweede moet de kleurechtheid van de print gedurende de levensduur van de zonnecellen gegarandeerd zijn. We hebben het vermogen van de zonnepanelen weten te optimaliseren naar 80% na het toevoegen van de fullcolour print. De eerste testresultaten op een langdurige kleurechtheid van de print zijn veelbelovend.”

De toekomst van Dutch Solar Design
Eind september worden tijdens de internationale energiebeurs EU-PVSEC  demonstratiemodellen getoond. Sepers: “Bouwers en ontwikkelaars kunnen met deze multifunctionele gevel sneller voldoen aan steeds strengere nieuwbouweisen. De meerprijs van de gevel wordt gecompenseerd door de zonnestroom die het produceert. Niets staat succes van deze gevel in de weg.”

Presentatie DSD innovaties
Tijdens de EUPVSEC presenteren wij met onze partners UNStudio, TS Visuals, Design Innovation Group, Aldowa en de Hogeschool van Amsterdam onze laatste Dutch Solar Design innovaties. U kunt hier een video bekijken van de nieuwe gereatie zonnepanelen:

Meer informatie & contact
Voor meer informatie over het Dutch Solar Design gevelelement kunt u terecht op onze speciale themapagina of contact opnemen met John van Roosmalen via ons online contact formulier.

Categorie: Corporate, Zonne-energie