Materialenkennis: Titaan, een geweldenaar?

maandag 7 maart 2016 15:22

Materiaaldeskundige van ECN, Erik Schuring - IWE, geeft op 22 maart a.s. een presentatie bij de themabijeenkomst ‘Het toepassen van (constructie) materialen zoals Alu, Ti en rvs - de consequenties voor ontwerp en constructie’ van de Noord-Hollandse materialenkring. De bijeenkomst vindt plaats bij extrusiebedrijf Sapa Harderwijk. Schuring gaat met zijn presentatie in op de haken en ogen bij het kiezen van een materiaal en dat van Titaan in het bijzonder:

“Bij de ontdekking van het element Titaan waren de verwachtingen hoog gespannen, vandaar de naam. Maar zoals elke metaal en elke metaallegering blijkt ook Titaan zijn mogelijkheden en beperkingen te kennen. Wist u dat u Titaan niet zomaar bij hoge temperaturen kan toepassen? Dat Titaan eigenlijk helemaal niet zo hard is?

Bij de keuze voor een legering zal altijd rekening moeten worden gehouden voor de gevraagde functionaliteit van de constructie. En de constructeur speelt daar een belangrijke rol in.”

ECN en materialenkennis
De unieke expertise van ECN op het gebied van materialenkennis speelt een grote rol in de transitie naar duurzame energie, maar is eigenlijk in elke industrie een enabling technology. ECN heeft een track record opgebouwd door een veelheid aan onderzoeken en experimenten in duurzame energie technologieën, maar ook voor MKB, nutsbedrijven tot en met ontwerpers en producenten van technische oplossingen. Als je de eigenschappen en kenmerken van een materiaal doorgrondt, kun je ook bepalen hoe deze zich gedragen in het proces waarin je ze wilt toepassen.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over onze dienstverlening op het gebied van materialen, testen en analyses op de expertisepagina Engineering en Materialen of neem contact met ons op.

Categorie: Corporate, Engineering & materials