Materialenkennis en de invloed op uw productkwaliteit

maandag 8 juni 2015 14:25

Om de energievraagstukken van morgen te kunnen oplossen, is materialenkennis noodzakelijk. Een goede zonnecel kun je alleen maken als je de materialen begrijpt en weet hoe je ze moet bewerken. Door onderzoeken te doen en te experimenteren met nieuwe energietechnologie heeft ECN unieke expertise opgebouwd. Erik Schuring, materiaalkundige bij ECN, legt uit wat het voordeel is van een doordachte materiaalkeuze voor het uiteindelijke product.

“In elke industrie is materiaalkunde een enabling technology. Als je de eigenschappen en kenmerken van een materiaal doorgrondt, kun je ook bepalen hoe deze zich gedragen in het proces waarin je ze wilt toepassen. Pas dan weet je of een materiaal geschikt is.”

Moderne meetapparatuur
Om de juiste materialen voor een toepassing te vinden, werkt ECN met de nieuwste technieken. Erik: ”Voor zonnecellen werken we onder meer aan nanotechnologie. Met lasers kunnen we heel fijne structuren aanbrengen om het licht beter in te vangen. We onderzoeken met welke nano-imprinttechnologie de best mogelijke structuren te maken zijn. Hiervoor werken we met 3D-meetapparatuur en software die door het gebruik van de juiste parameters meer informatie geven over een oppervlak in relatie tot zijn toepassing. Door onze tests met demo-opstellingen of demomodellen brengen we kennis in relatie tot de functionaliteit.”

Fokker en tal van andere bedrijven
Ook in industrieën buiten de energiesector is de materialenkennis van ECN toepasbaar. Denk aan de lucht- en ruimtevaart, de procesindustrie en de sectoren milieu en industrie. Erik: “Voor Fokker werken we bijvoorbeeld aan het karakteriseren van coatings. Met een elektrochemische test zien we wat er in het materiaal gebeurt. Zitten er defecten in de coating waardoor op termijn corrosie kan ontstaan, dan meten we direct een ander elektrochemisch signaal. Bovendien is deze test snel en goedkoper dan alternatieve testen. Het kan de kosten voor corrosieproeven met een factor 10 reduceren.” Naast materiaalkeuze helpt ECN bedrijven ook als er schade ontstaat aan installaties of corrosie. “We kunnen verklaren waarom systemen schijnbaar onverwacht corrosiegedrag vertonen en denken mee over een oplossing.” 

Het doel: vlekkeloze toepassing
De deskundigheid van ECN gaat verder dan de meetwaarden. Erik: “Wij kijken vooral naar wat de producent en gebruiker gaan doen met het product. Voor mij is een meting pas goed als we het hele systeem analyseren: van materiaalkeuze tot gebruikscondities en functionele eisen. Zo kunnen we onze partners vooruit helpen.”

Meer weten? 
ECN helpt bij het maken van de juiste materiaalkeuzes. Tijdig onderzoek kan schade voorkomen. Meer weten over wat ECN hier voor u in kan betekenen? Bekijk dan de (Engelse) presentatie over corrosieonderzoek en materiaalgedrag of neem contact op met Erik Schuring

Categorie: Juni, Corporate, Engineering & materials