Houtskool voor de perfecte barbecue

woensdag 11 juni 2014 14:16

In het zuidwesten van Oekraïne staat de grootste houtskoolfabriek van Europa. Onder FSC regulering wordt hier hout van mindere kwaliteit verwerkt tot de beste houtskool voor elke Hollandse barbecue. ECN helpt Polyprom om de kwaliteit van het product te verbeteren en efficiënter te werken. Wij kijken ineens met andere ogen naar de barbecue.

In het bosrijke Oekraïne is hout volop voorradig. Het beste hout wordt geselecteerd om onder meer meubels van te maken. Het hout van mindere kwaliteit wordt ook goed benut. Het bedrijf Polyprom maakt er houtskool van.

Van boomstam tot barbecue
Allereerst worden boomstammen in kleine stukken (formaat openhaardhoutblok) gezaagd. De blokken worden bovenin een 25 meter hoge silo gestort. Hier worden ze gedroogd. De blokken gaan vervolgens naar de tweede silo; een 40 meter hoog retort. Hier wordt het hout in een zuurstofvrije omgeving verkoold en vergruist. Tot slot worden de kolen gekoeld van 500 naar onder de 100 graden Celsius. Het eindresultaat: onze barbecuekooltjes.

Efficiënte thermische conversie
Warmte is voor Polyprom belangrijk om een goed eindproduct te maken. Het wordt zowel toegepast voor het drogen van het hout als voor het verkolingsproces. Polyprom vroeg ECN om mee te denken over verbetering van de thermische conversie in het proces.

In mei 2013 gingen ECN-collega’s voor het eerst naar Oekraïne. Er werd een audit uitgevoerd om het complete fabrieksproces te kunnen verbeteren. In mei 2014 bezochten Paul de Wild en Gertjan Herder, wetenschappers bij ECN, Polyprom opnieuw. “Nu voerden we een meetcampagne uit op de thermische processen in de retorten. De audit en de metingen leidden tot concrete voorstellen. We adviseerden onder meer om het droogproces aan te passen. Allereerst door het hout op het terrein netter te stapelen, zodat het beter droogt. Dit zorgt niet alleen voor een efficiënter verwerkingsproces, het biedt Polyprom de mogelijkheid om een hogere opbrengst aan houtskool van een betere kwaliteit te verkrijgen. We adviseerden ook om in de droogsilo meer gas te gebruiken van een lagere temperatuur. Dit is gunstig voor een efficiëntere droging en voorkomt de ongewenste voortijdige ontleding. Bovendien is een teveel aan vocht in het hout niet gunstig voor de calorische waarde van het gas dat vrijkomt bij de houtskoolproductie in de retorten.” ECN voorspelt dat aanpassing van het droogproces tot 33% meer productie op kan leveren.

Investeren in de toekomst
De fabriek van Polyprom is continu in bedrijf. Veranderingen doorvoeren is hierdoor niet eenvoudig. Toch kon Polyprom de opslag van hout op het terrein en het zaagproces direct aanpakken. Ook test het bedrijf veranderingen in het verkolingsproces. Paul de Wild: “Het is fantastisch om te zien dat Polyprom met onze adviezen aan de slag gaat en dat aanpassingen direct positief effect hebben op het proces. We hebben hen geadviseerd om in de toekomst te investeren in meer productiecapaciteit en het moderniseren van reactoren. Wij kunnen helpen bij het opstellen van een eisenpakket en het selecteren van geschikte aanbieders van apparatuur. En we kijken ook naar de duurzaamheidsaspecten, zoals stofemissie en afvalwaterzuivering. Dat maakt onze samenwerking compleet: van audit en meting tot toekomstgerichte investering.”

Bent u geïnteresseerd in onze samenwerking met Polyprom of over thermische conversie? Paul de Wild van ECN vertelt u er graag meer over.

Categorie: Mei, Biomass, Corporate