Hoogtemperatuur Vacuümsolderen- diffusiesolderen onderwerp BIL/NIL Lassymposium

dinsdag 3 november 2015 10:21

Dhr. Schuring - IWE, materiaaldeskundige bij ECN, geeft op 25 november 2015 tijdens het BIL/NIL Lassymposium in Antwerpen een presentatie over Hoogtemperatuur Vacuümsolderen-Diffusiesolderen. Het betreft de resultaten van een onderzoek dat ECN als partner heeft uitgevoerd binnen de Vereniging Metalen (VeMet) van de bond voor materialenkennis en NIL (TC1a).

Doel van het project was een diffusiesoldeermethode te ontwikkelen waarmee, met behoud van mechanische eigenschappen, goede verbindingen gemaakt kunnen worden in zogenaamde ODS materialen (Oxide Dispersion Strengthened). Standaard verbindingsprocessen als solderen en lassen leiden tot een verslechtering van de mechanische eigenschappen. Dit is een gevolg van de discontinuïteit in de verbinding.

Mede dankzij de expertise van ECN op het gebied van verbindingstechnieken, gecombineerd met de aanwezige materiaalkundige kennis en onderzoeksfaciliteiten, is dit project tot een succesvol einde gebracht. Met diffusiesolderen zijn ook dunwandige constructieonderdelen te verbinden, met behoud van eigenschappen.

Het onderzoek is uitgevoerd in een klein consortium bestaande uit onderzoeksinstituten, bedrijfsleven en toeleveranciers. Doel is kennisopbouw voor de partners. Na een embargo periode wordt de kennis verder gedeeld, vandaar de presentatie op dit symposium.

Meer weten?
Wij staan u graag te woord tijdens het BIL/NIL symposium, maar u kunt ons ook telefonisch bereiken via 088- 5154358 of via het contactformulier

Categorie: Corporate, Engineering & materials