Hoogste certificering voor biomassapellets

dinsdag 15 juli 2014 11:02

Menig bedrijf, kolencentrale en huishouden gebruikt biomassapellets als brandstof voor de productie van energie. Het is ECN gelukt om biomassapellets te maken met de hoogst mogelijke certificering: ENplus-A1. De pellets – die gemaakt zijn van pijlriet – voldoen aan de strengste normen op het gebied van kwaliteit, stofgehalte, calorische waarde. Met natte torrefactietechnologie, een innovatief proces om ruwe biomassa geschikt te maken voor energieproductie, kunnen we ook van gras en riet hoogwaardige pellets en energie produceren.

Links: onbewerkte houtsnippers
Rechts: pellets

 


ECN maakt pellets uit biomassa met behulp van de TORWASH-technologie. Deze voorbewerkingstechnologie is met name geschikt voor biomassa die nat, vezelig of zout is. De pellets kunnen meegestookt worden in een kolencentrale en kunnen ook gebruikt worden in particuliere pelletkachels. Projectmanager Jan Pels van ECN: “Het voordeel van deze technologie is dat veel zout en mineralen, als chloor en kalium, oplossen. Door de biomassa te wassen, verwijderen we stoffen die schadelijk zijn voor de verbranding. Door TORWASH is het nu ook mogelijk om gras en riet als grondstof te gebruiken."

Reuzenriet
Met pijlriet (Arundo donax) is het ECN nu gelukt om de hoogst mogelijke kwaliteitsstandaard te bereiken. Pijlriet groeit al duizenden jaren in Azië, Zuid-Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten en is volop beschikbaar. “Met pijlriet hebben we veel geëxperimenteerd”, legt Jan Pels uit. “We hebben verschillende soorten biomassa getest en geleerd hoe het zich gedraagt onder verschillende temperaturen. Door de bijzondere samenstelling is reuzenriet (zoals het ook wordt genoemd) heel geschikt voor de TORWASH-technologie.” De behaalde ENplus-A1 standaard is strenger dan de industriële IPWB I2-standaard, die gebruikt wordt om pellets te kunnen verhandelen. Zo vereist de ENplus-A1 standaard een lager asgehalte.

Opschalen
Voor de doorontwikkeling van pellets uit pijlriet zoekt ECN partners. Jan Pels: “We zien dat er een business case ligt. Daarom willen we samen met marktpartijen een pilot plant maken of een demo.”

Wilt u meer weten?
Jan Pels van ECN vertelt u graag meer over torrefactie van biomassa tot pellets.

This work has been partly funded under the EU seventh Framework Programme by the LogistEC project N˚ 311858: Logistics for Energy Crops’ Biomass. The views expressed in this work are the sole responsibility of the authors and do not necessary reflect the views of the European Commission.

Categorie: Juli, Corporate, Biomass