Het alternatief voor een load lock systeem: Feed Valve

vrijdag 4 juli 2014 08:40

ECN heeft de innovatieve Feed Valve-technologie ontwikkeld. Het is een mechanisme waarmee vaste stoffen, vloeistoffen, gassen en mengsels kunnen worden toegevoegd aan een vat onder druk tot circa 50 bar en temperaturen tot boven 200°C. Dit zonder het proces te verstoren door drukverlies, temperatuurverlies of het vervuilen met een spoelgas. De gepatenteerde Feed Valve is ideaal voor verschillende industriële processen, bijvoorbeeld het inbrengen van pellets in een autoclaaf of het uitnemen van product zonder het proces te moeten onderbreken.

Feed Valve is een kosteneffectief alternatief voor zogenaamde 'load locks' (een kamer tussen twee afsluiters die zowel atmosferisch als onder de procesdruk gebracht kan worden) in hogedrukinstallaties. In load locks wordt feedstock vanaf lage druk veilig in de reactor gebracht. Een bewerkelijk proces, omdat materiaal kan achterblijven en load locks steeds met een spoelgas behandeld moeten worden. Het Feed Valve-mechanisme van ECN biedt uitkomst. Doordat het proces niet meer onderbroken behoeft te worden en ook geen spoelgas benodigd is, kan dit bedrijven een besparing opleveren van miljoenen euro’s. Zonder verstoring van het proces wordt feedstock in een nauwkeurige dosering toegediend (of product uitgenomen) aan een onder druk staande procesinstallatie. Hiermee wordt het vulproces vereenvoudigd en wordt verstoring van het proces en verspilling of lekkage van procesgassen voorkomen.

Het proces

Feed Valve werkt als volgt: in een klepbehuizing zitten een kogel en een beweegbare zuiger met een zuigerslag. Voeg bovenin de vloeistof, vaste stof of het gas toe. Sluit de klep door de  kogel 180 graden te draaien, waardoor het materiaal in de reactorruimte geduwd wordt door de zuiger. Draai de kogel vervolgens weer omhoog om nieuw materiaal toe te voegen. Doordat het kogeloppervlak gesloten is met behulp van de zuiger, wordt er geen procesgas meegenomen bij het terugkeren naar de invoerstand.

Toepassing van gepatenteerde technologie

Marco Klitsie, Business Developer Engineering & Services: “ECN heeft een prototype ontwikkeld en patent gekregen op het mechanisme. Voor de industriële toepassing van Feed Valve is ECN op zoek naar partners die mogelijkheden zien voor hun installaties. Het mechanisme kan op maat aangepast worden voor allerlei type installaties, waaronder kolenvergassers, vriesdrooginstallaties of installaties waarin stof wordt geproduceerd (zoals filtersystemen).”

Specificaties

  • Afmetingen vergelijkbaar met standaard commerciële afsluitsystemen. Dit maakt integratie eenvoudig;
  • Ontwerp volgens de PED richtlijn; 
  •  Drukwaarde > 50 bar (g);
  • Temperaturen > 200°C;
  • Afmetingen mogelijk vanaf DN25 tot DN400

Meer informatie over  de Feed Valve technologie, neem contact op met Marco Klitsie , Business Development ECN Engineering

Categorie: Corporate, Engineering & materials