Grip op verwaaiend fijnstof

donderdag 28 november 2013 21:12

Continu real time zicht op het ontstaan en de beweging van wolken fijnstof, ook in uithoeken van uw terrein en ook in het donker. Dat biedt het nieuwe fijnstof monitoring systeem van ECN. U kunt onmiddellijk ingrijpen als dat nodig is en zo overlast voor de omgeving voorkomen. En u heeft over de lange termijn een nauwkeurig en feitelijk onderbouwd overzicht van fijnstofemissies, zowel emissies die veroorzaakt worden door uw eigen activiteiten als die van anderen. Dit inzicht is van belang voor op- en overslagbedrijven, voor bouwondernemingen en andere bedrijven waar diffuse wolken fijnstof vrijkomen. Het stof monitoring systeem van ECN biedt hen een uitstekende basis voor hun licence to operate.


Overslag van kolen bij Rietlanden Terminals (foto Rietlanden Terminals).

Optische sensoren

Voor fijnstofmetingen wordt gebruik gemaakt van optische sensoren, die zo zijn ingesteld dat ze zeer nauwkeurig en betrouwbaar zijn. ECN installeert een netwerk van deze sensoren rondom een bedrijfsterrein en onderhoudt ze. De sensoren meten real time hoeveel fijnstofdeeltjes de lucht bevat en hoe groot de deeltjes zijn. Een verspreidingsmodel doet voorspellingen op grond van de meetdata. Al deze gegevens worden in een praktische visuele interface gepresenteerd. 

Bulkoverslag

Eerste gebruiker van het fijnstof monitoring systeem van ECN is Rietlanden Terminals BV, een overslagbedrijf voor droge bulk in de Amsterdamse haven. ECN verzorgt de installatie en het onderhoud van het systeem, Rietlanden neemt de data af.
Sjaak Stengs, milieumanager bij Rietlanden Terminals BV: ‘Wij zitten vlak bij bedrijven die cacao en koffie verwerken. Die stellen het niet op prijs als er kolenstof in hun producten terechtkomt! We doen er natuurlijk alles aan om stofverspreiding te voorkomen,  maar we willen 100 procent zeker  weten dat  dit gelukt is.  Een fijnstofmonitor  zoals ECN die levert maakt dit mogelijk.  Daarmee kunnen we alle  fijnstofverspreidingen nauwkeurig onderzoeken en direct actie ondernemen als het nodig is.’ ECN is inmiddels in gesprek met diverse andere geïnteresseerde partijen in en buiten Nederland.

Bent u benieuwd naar het stof monitoring systeem van ECN? Bas van Bree vertelt u er graag meer over. Bel hem op 06-22711515.

Categorie: November, Environment, Engineering & materials