Eerste bedrijf ter wereld voor 3D-printen van keramiek

vrijdag 29 november 2013 09:36

Formatec Ceramics en Innotech Europe B.V. hebben met ECN-kennis een nieuw bedrijf opgericht dat als eerste ter wereld snel en bijzonder goede kwaliteit keramiek kan printen.


De foto toont de grote variatie aan mogelijkheden voor keramisch 3D-printen. Linksachter staat een keramisch filterelement. Daarvoor staan wormwielen voor SMT-aandrijvingen. Middenvoor staat een complex gevormd tandwiel. Middenachter is een elektrische connector te zien. Rechtsvoor ligt een geprinte horlogekast van keramiek.

Begin 2013 hebben spuitgietbedrijf Formatec Ceramics, adviesbedrijf Innotech Europe B.V. en ECN de handen ineengeslagen om een proces te ontwikkelen voor het printen van keramiek. Slechts enkele maanden later was er een werkend procedé ADMAFLEX  om keramiek via een printproces te verwerken tot alle mogelijke vormen. Het samenwerkingsverband heeft in de afgelopen maanden al voor meerdere klanten unieke keramische producten geproduceerd. In het vervolg kunnen deze klanten terecht bij het nieuwe bedrijf ADMATEC Europe B.V.

Laagjes belichten

Het driemanschap gebruikt een  techniek die lijkt op ‘Digital Light Processing’. Daarmee ontwikkelden de drie partners een printer waarin keramisch materiaal, vermengd met een fotopolymeer, laagje voor laagje belicht wordt en uithardt. Vervolgens brandt men het fotopolymeer uit het product. Na een sinter behandeling is het keramische product klaar voor gebruik.

Voordelen

Deze methode is vele malen sneller dan andere manieren voor 3D printen. Daarnaast is met DLP een veel betere materiaalkwaliteit te behalen dan met conventionele 3D-printtechnieken: de techniek levert zeer homogene materialen op waarin de materiaaleigenschappen in alle richtingen hetzelfde zijn. En met deze techniek zijn ook metalen en samengestelde materialen zoals cermets te produceren.

Inbreng ECN

ECN is verantwoordelijk voor de totstandkoming van de receptuur en het te volgen proces: hoe moet het keramisch materiaal worden vermengd met het fotopolymeer? Wat is de beste manier van uitharden? En hoe is de fotopolymeerlaag zo slim mogelijk te verwijderen zonder het product te vervormen?

Productie

Klanten kunnen al terecht bij ADMATEC Europe B.V. voor het produceren van alle mogelijke vormen in keramiek. Ondertussen werken de drie partners verder aan het ontwikkelen van mogelijkheden om ook andere materialen zoals metalen te printen met dezelfde technologie.

Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden van DLP printen voor uw producten? Jaco Saurwalt vertelt u er graag meer over. Bel hem op 088 515 46 96.
Of richt u tot ADMATEC Additive Manufacturing Technologies, De Sonman 29, Moergestel ,
info@remove-this-part-admatec.nl.

 

 

Categorie: November, Engineering & materials, Corporate