Feestelijke opening Solliance gebouw voor zonnetechnologie op High Tech Campus Eindhoven

donderdag 12 juni 2014 15:01

Geavanceerd laboratorium voor ontwikkeling dunne film zonnecellen verrijkt ELAt-regio

De Noord-Brabantse gedeputeerde Bert Pauli opent vandaag het speciaal voor Solliance gebouwde laboratorium op High Tech Campus Eindhoven. In Solliance bundelen onderzoeksinstellingen en universiteiten, in nauwe samenwerking met de industrie, hun krachten op het gebied van de ontwikkeling van dunne film PV (Photo Voltaic) zonnecellen. In het nieuwe gebouw wordt een unieke infrastructuur voor proefproductie neergezet, waardoor ook andere gerelateerde activiteiten zich kunnen ontwikkelen.


In Solliance, een cross-border samenwerking, bundelen  zes onderzoeksinstellingen (ECN, TNO, Technische Universiteit Eindhoven, Holst Centre, imec en Forschungszentrum Jülich) hun krachten op het gebied van dunne film zonnecellen. In samenwerking met de industrie voor zonnetechnologie richt Solliance zich op de gehele keten, van nieuwe materialen en concepten tot productietechnologie en toepassingen.

Unieke infrastructuur
Met haar actieve alliantie wil Solliance zoveel mogelijk synergieën creëren. In het nieuwe lab staat onder andere een unieke roll-to-roll pre-pilot machine voor organische zonnecellen op folies en een pre-pilotlijn voor CIGS-modules (Koper, Indium, Galllium, Selenide/Sulfide). Deze infrastructuur is ook geschikt voor het ontwikkelen van o.a. OLED (organische LED) en geprinte elektronica. Dit levert extra synergie op en versterkt het doel om nieuwe bedrijvigheid en commerciële spin-offs  te genereren in de zogenoemde ELAt-regio (Eindhoven-Leuven-Aachen triangle). Via consortia werken talloze bedrijven, waaronder DSM, VDL en Smit Ovens, in de Solliance netwerken en zij maken zo gebruik van de unieke infrastructuur.

Naast Solliance heeft ook het Solar Energy Application Centre (SEAC) een inspirerende werkomgeving gevonden in het nieuwe gebouw. SEAC is een samenwerking tussen ECN, TNO en circa 40 Nederlandse bedrijven op het gebied van toepassingen van zonne-energie. Ook zijn nevenactiviteiten van ECN en TNO in het Solliance gebouw gehuisvest.

Kunstwerk voor regio
Bij de feestelijke opening van het Solliance gebouw wordt ook een kunstwerk onthuld van glaskunstenaar Ellen Brouwers. “Kunst, cultuur en techniek horen bij elkaar,” zegt Henk Scheepers, voorzitter van de Solliance Supervisory Board. “Vrijheid van denken en creatief durven zijn bij innovaties in technologie gedijen alleen in een cultuur waarin ook een evenwicht bestaat tussen aandacht voor kunst en voor techniek. Ik ben dan ook trots dit kunstwerk namens Solliance aan te mogen bieden aan de regio. Ellen Brouwers heeft zich voor haar prachtige werk onder andere laten inspireren door de mythologie. Het is daardoor niet alleen mooi, maar ook een doordenker geworden. Het geeft het gebouw een extra dimensie.”

Cleantechfonds
De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) heeft een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van Solliance en is nog steeds direct bij de alliantie betrokken. Vandaag heeft de BOM bekendgemaakt dat zij vanuit het Cleantechfonds Brabant haar eerste investering heeft gedaan in Smit Ovens. De Sonse machinebouwer Smit Ovens, een belangrijke nichespeler in de wereldwijde zonnecelindustrie en partner van Solliance, kan met deze co-investering verdere stappen zetten in de ontwikkeling van een nieuwe generatie productiemachines voor het dunne-film segment. Met deze stap wordt ook de synergie in de beleidsinstrumenten volledig aangebracht.

Over Solliance
Solliance is een samenwerking van R&D organisaties die zich bezighouden met de ontwikkeling van dunne film fotovoltaïsche zonnecellen (PV) in de ELAt regio (Eindhoven-Leuven-Aken). Solliance partners zijn: ECN, imec, TNO, Holst Centre, TU/e en Forschungszentrum Jülich.  De ambitie van Solliance is het versterken van de positie van de regio als een wereldspeler in dunne film PV. Solliance creëert synergie tussen meer dan 250 onderzoekers met dit gemeenschappelijke doel. Solliance wil deze ambitie realiseren door gezamenlijk gebruik van state-of-the-art infrastructuur, afstemming van onderzoeksprogramma's en nauwe samenwerking met het bedrijfsleven. Solliance wordt ondersteund door de provincie Noord-Brabant, die 28 miljoen euro heeft toegekend aan Solliance. Met dit geld is de inrichting van een groot laboratorium met de nieuwste apparatuur op High Tech Campus Eindhoven gefinancierd. De partners in het Solliance programma maken gezamenlijk gebruik van deze faciliteit, waarin ook alle bij de partners reeds beschikbare testapparatuur is opgenomen. Solliance werkt samen met vele vooraanstaande spelers in de wereld op het gebied van dunne film zonne-energie. Op die manier staan het nieuwe laboratoria en de kennis en ervaring van de vele specialisten ter beschikking aan iedereen.

Meer informatie
www.solliance.eu
Hein Willems, Director of Solliance
willems@remove-this-part-solliance.eu

Categorie: Zonne-energie, Corporate