Fantastische prestatie Nuna6 'sponsored by ECN'

donderdag 20 oktober 2011 09:37

Nuna6 heeft de tweede prijs gewonnen in de vermaarde World Solar Challenge 2011. Met een zelf ontworpen en nieuw ontwikkelde zonnewagen heeft het Nuon Solar Team van TU Delft een fantastische prestaties geleverd. Aan de World Solar Challenge van Darwin naar Adelaide deden 30 teams uit 22 landen mee. ECN, sponsor van de Nuna6, feliciteert het team met deze fantastische prestatie.

De World Solar Challenge is het tweejaarlijkse wereldkampioenschap van het zonneracen. De finish was donderdag 20 oktober 2011.

ECN promotiefilm

Nuna6, voorzien van de modernste techniek
Nuna6 is de lichtste auto van het team ooit – met  zo’n 145 kilo, ongeveer de helft van de oer-Nuna uit 2001. De wagen is ook de kleinste van de Nuna-familie, met een lengte van exact 444 centimeter. Nuna6 is op alle belangrijke vlakken verbeterd ten opzichte van haar voorgangers. De elektromotor heeft een efficiëntie van 98% en de luchtweerstand is bijna 10% lager dan die van Nuna5.

Dit jaar stelde het wedstrijdreglement van de World Solar Challenge strenge eisen aan de gebruikte zonnepanelen. Teams mochten kiezen uit 6 m2 silicium (de ‘aardse’ zonnecellen) of 3 m2 (efficiëntere) ruimtevaartcellen. “Na uitgebreid onderzoek hebben wij gekozen voor siliciumcellen, omdat deze de beste resultaten opleveren,” aldus Nadine Rodewijk, PR & Ergonomics Nuon Solar Team.

Fantastische prestatie Nuna6
De World Solar Challenge is niet alleen een race, maar ook een vorm van survival. De race begon 16 oktober 2011 in Darwin en liep over de 3000 kilometer lange Stuart Highway naar Adelaide in het zuiden. Omdat de zonnewagens op de openbare weg reden, moesten ze zich aan de snelheidsbeperkingen en verkeersregels van Australië houden. Elke dag mochten de teams om 8:00 uur ’s morgens beginnen met racen, waarna de teams om 17:00 uur weer moesten stoppen. In een spannende strijd met 30 internationale teams is de wagen van Nuon Solar Team tweede geworden: een fantastische prestatie.

ECN, sponsor Nuon Solar Team
Het achterliggende doel van deze wedstrijd is om het onderzoek op zonne-energie aangedreven auto's te promoten. Aangezien ECN als doel heeft om technologie voor een duurzame energiehuishouding te ontwikkelen en te vermarkten, paste deze race uitstekend in haar sponsorbeleid. ECN ondersteunde het team met kennis en expertise en heeft metingen verricht voor de studenten van het Nuon Solar Team. Nadine: “ECN is één van de weinige onderzoeksinstituten in Nederland die zonnecellen op volledig formaat kan testen onder goede condities, dus met een natuurlijke zonnesimulator. Door het testen van verschillende zonnecellen en laminaten en de hulp van ECN hebben wij een weloverwogen keuze kunnen maken voor Nuna6.”

Klik hier voor de perspresentatie van Nuna6.

Klik hier voor video met informatie over Nuna6

Categorie: Corporate, Zonne-energie