ECN zoekt maakbedrijf voor technologie

maandag 8 juni 2015 13:41

Doorlopend worden er in de laboratoria van ECN proeven gedaan met de nieuwste technologie. We ontwikkelen, testen en verbeteren technieken net zolang tot ze echt klaar zijn voor de markt. Voor LIBRA is het grote moment daar. De technologie waarmee een nutteloze afvalstroom van papierfabrieken wordt omgezet in waardevolle bio-chemicaliën, is beschikbaar. Verovert u straks de markt met deze unieke technologie?

Jaren is er gewerkt aan LIBRA, oftewel onze LIgnine BioRaffinage Aanpak. Hoewel het onmogelijk leek om op een kosteneffectieve manier lignine uit biomassa te kraken, is het toch gelukt. “En daar zijn we trots op. Diverse bedrijven in onder andere de chemische en de papierindustrie hebben al interesse getoond in onze technologie. We zoeken nu partijen die over de juiste expertise beschikken om LIBRA commercieel in de markt te zetten en de installaties op industriële schaal te bouwen”, vertelt onderzoeker Paul de Wild van ECN. 

Wat is LIBRA?
LIBRA is een raffinageproces voor lignine, een belangrijk bestanddeel van hout. Lignine heeft een complexe structuur die zich niet makkelijk laat uiteenrafelen. Paul: “ECN heeft een proces bedacht om de plakkerige substantie die bij hogere temperatuur ontstaat, goed te kunnen ontleden. Met LIBRA is het dus mogelijk om duurzame aromatische chemicaliën  te maken voor lijmen, bio-bitumen, isolatiemateriaal (BioPUR), plastics, de farmaceutische industrie, cosmetica of voedingsmiddelen.”

Markt veroveren
“Naast de maatschappelijke relevantie van het hergebruiken van afvalmateriaal is er voor de papierindustrie ook direct geld te verdienen met bio-aromaten. Nu nog worden de reststromen van papier verbrand. Dat is doodzonde. Met LIBRA ontstaat een nieuwe inkomstenbron”, aldus Sjoerd Wittkampf. Hij begeleidt de marktintroductie van LIBRA. “De technologie is door ECN ontwikkeld op laboratoriumschaal en dat is zeer succesvol. Daarom is het nu tijd voor een grotere schaal.”

Maakindustrie
ECN nodigt de maakindustrie uit om mee te werken aan de marktintroductie van LIBRA. Sjoerd: ”We zoeken een bedrijf in de maakindustrie, dat veel ervaring heeft met de bouw van pyrolyse installaties of distillatiekolommen. De ‘launching customers’ heeft ECN al gevonden, nu nog een commercieel bedrijf dat de markt met deze technologie wil veroveren!”

Wilt u meer weten over LIBRA? Neem contact op met Sjoerd Wittkampf om de mogelijkheden voor samenwerking met ECN te bespreken.

Categorie: Juni, Corporate, Technology transfer