ECN zet stappen in Midden-Oosten

donderdag 15 januari 2015 16:22

In het Midden-Oosten en Noord-Afrika zijn energiebesparing en duurzame opwek zeer kansrijk. Het klimaat is er gunstig en bovendien willen overheden investeren in verduurzaming. Corporate business developer Atef Hamdy bouwt relaties op en laat zien waar ECN toe in staat is.

“ECN werkt vaker over de grens, maar het gebied tussen Afghanistan en Mauritanië is voor ons vrij nieuw. We hebben er wel eens projecten gedaan, maar nooit structureel gekeken naar de kansen en onze toegevoegde waarde. Daar komt nu verandering in”, legt Atef Hamdy uit. Hij werkt aan een plan om de MENA-regio (Middle East and North Africa) actief te benaderen.

Stabiliteit als voorwaarde
“Om hier te kunnen werken zijn economische en politieke stabiliteit uiteraard een vereiste. Landen moeten de middelen en mogelijkheden hebben om te investeren in duurzame energie. In een land als Libië, waar nu burgeroorlog heerst, hebben ze heel andere problemen dan verduurzaming. Gelukkig zijn er voldoende landen die wel stabiel en zeer ambitieus zijn als het gaat om duurzame energie. Denk aan Marokko, Algerije, de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië of Egypte. In Algerije en de Verenigde Arabische Emiraten lopen nu onze eerste projecten.“

Overtuigende voorbeelden
ECN heeft nog geen naam en reputatie in Midden-Oosten. Ook dit is onderdeel van het plan van Hamdy. “We zullen eerst relaties opbouwen en laten zien waar we toe in staat zijn. Dat doen we met name via ambassades en ministeries, omdat zij in deze landen de initiators van vernieuwing zijn. Met workshops, case studies en simulaties van onze technologieën laten we overheden en bedrijven kennismaken met ECN. En we leiden beleidsambtenaren op. We gaan in gesprek over hun energieambities en specifieke klimatologische en contextuele problemen en uitdagingen.” 

Technologie over de grens
Vooral op het gebied van zonne-energie hebben overheden, onder druk van de eigen publieke opinie, grote ambities. Het Midden-Oosten is namelijk niet alleen gezegend met olie en gas, maar ook met zon.  “Technologie die we hier in Nederland hebben uitgevonden, kunnen we geweldig toepassen in die landen. Het zou zonde zijn als we onze strategische en praktische kennis beperken tot Nederland. Vanzelfsprekend is onze inzet in lijn met de doelstellingen van de Nederlandse overheid. Met onze aanpak zetten wij Nederland ook in het Midden-Oosten op de kaart als innovatieland.”  

Ziet u kansen voor samenwerking op het gebied van duurzame energie in de MENA-regio of wilt u meer weten over onze technologie, diensten en initiatieven? Neem dan contact op met corporate business developer Atef Hamdy.  

Categorie: December, Corporate