ECN werkt samen met toonaangevend Amerikaans onderzoekinstituut

donderdag 28 mei 2009 12:13

Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft met het Amerikaanse onderzoekinstituut NREL een samenwerkingscontract afgesloten. De samenwerking is gericht op een aantal specifieke gebieden zoals beleidsstudies en energieanalyses, windenergie en zonne-energie.

NREL (National Renewable Energy Laboratory) is het grootste Onderzoekinstituut op het gebied van Duurzame Energie van het Amerikaanse Department of Energy (DOE). Bij NREL werken 1300 medewerkers en het instituut is gevestigd in Golden, Colorado. De vormen van samenwerking tussen ECN en NREL variëren van het uitwisselen van kennis en ervaringen, detacheringen van personeel, participeren in gezamenlijke projecten, gebruik maken van elkaars onderzoeksfaciliteiten en het onderling aan elkaar uitbesteden van onderzoek. Naast de samenwerking zullen de organisaties ervaringen uitwisselen en elkaar ondersteunen op het gebied van overdracht van technologie en kennis naar het bedrijfsleven.

De samenwerkingsovereenkomst vloeit voort uit de ambities van ECN om internationaal tot de vooraanstaande onderzoeksinstituten op energiegebied te behoren. ECN is een van de initiatiefnemers in de oprichting van de European Energy Research Alliance (EERA) eind 2008. De samenwerkingsovereenkomst met NREL is een volgende stap die recht doet aan de noodzaak om urgente vraagstukken zoals het klimaatprobleem en voorzieningszekerheid mondiaal aan te pakken. Ook wordt hiermee erkend dat de ontwikkelingen van sleuteltechnologieën als wind- en zonne-energie mondiaal moeten worden versneld en toegepast.

Ton Hoff, directievoorzitter van ECN: “Ik ben erg enthousiast over deze samenwerking en beschouw dit als een unieke mogelijkheid om de krachten met zo’n vooraanstaand instituut in de Verenigde Staten te bundelen. Over en weer zal uitwisseling van kennis en kunde leiden tot versnelde energie technologie ontwikkeling en marktimplementatie. Onder de regering van Obama waait er een nieuwe wind op het gebied van onderzoek en implementatie van duurzame energie in de Verenigde Staten. NREL is een toonaangevend instituut dat direct bij deze nieuwe ontwikkelingen is betrokken en mogelijkheden heeft om de R&D inspanningen sterk te vergroten. De samenwerking biedt ons de mogelijkheid bij deze groei betrokken te zijn.”

Dan Arvizu, CEO van NREL, verwacht veel van de samenwerking met zijn Europese collega’s: "Wereldwijd neemt de aandacht voor ontwikkeling van schone energietechnologie steeds meer toe. Daardoor ontstaat dringend behoefte aan effectief leiderschap en steun vanuit de meest vooraanstaande onderzoeksinstituten over de wereld om onderzoek en ontwikkeling op dit gebied te kunnen versnellen en toepassing op veel grotere schaal mogelijk te maken. NREL is zeer verheugd om deel uit te maken van dit samenwerkingscontract met ECN, wat als doel heeft deze zaken direct aan te pakken binnen het kader van een breed internationaal netwerk van samenwerkende onderzoeksinstituten."

----------------------------------------------------------------------------------------------------
Noot voor de redactie
 
Voor meer informatie neemt u contact op met:

ECN
Harm Jeeninga
Telefoonnummer: 0224 56 4788
E-mail adres Jeeninga@remove-this-part-ecn.nl

NREL
Heather Lammers
Telefoonnummer: 00 1 303-275-4084
E-mail adres heather.lammers@remove-this-part-nrel.gov

 

Categorie: Corporate, Zonne-energie, Windenergie, Beleidsstudies