ECN trekt ontwikkeling DLP-techniek voor 3D printen door naar metalen

maandag 14 april 2014 13:49

PETTEN – Uit testen is gebleken dat de Digital Light Processing (DLP) gebaseerde technologie die Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) met zijn partners heeft ontwikkeld voor het 3D printen van keramische materialen ook geschikt gemaakt kan worden voor metalen. Dit vormt een kwalitatief hoogwaardiger optie voor de reeds bestaande 3D vormgeeftechnieken voor metalen. Het voordeel van deze technologie is een betere opbouw van het materiaal, dat in tegenstelling tot de reeds bestaande en alom gebruikte 3D technologieën geen gebruik maakt van het smelten van de metalen. Dit zal resulteren in goed verdichte, homogene en dus kwalitatief hoogwaardige materialen.

Vanuit de markt is er al veel belangstelling voor diverse metalen en metaallegeringen die toepasbaar zijn onder extreme omstandigheden en in hoog vacuüm. Voor met name hightech sectoren biedt de DLP-techniek nieuwe mogelijkheden, omdat nu machineonderdelen gerealiseerd kunnen worden die voorheen niet mogelijk waren. Hierbij zijn een veelheid van metalen en metaallegeringen mogelijk.

Materiaalkundigheid essentieel in proces
ECN heeft nu de haalbaarheid van de DLP techniek voor het printen van metalen aangetoond. “Wij kunnen dit soort technieken ontwikkelen omdat we kennis hebben van het opbouwen van dunne lagen materiaal en van poeder metallurgisch vormgeven” zegt Jan Opschoor, researcher Materials, Testing & Analysis van ECN. Zo heeft het onderzoekcentrum ook al een Metal Injection Moulding (MIM) proces ontwikkeld voor de fabricage van hoogwaardig wolfraam en molybdeen. De materiaalkundige kennis van ECN is voor veel toepassingen relevant gebleken, onder meer bij het ontwikkelen van membranen, zonnecellen, hybride materialen en brandstofcellen. 

Aangetoond: opbouw metalen producten in laagjes haalbaar
Op dit moment heeft ECN aangetoond dat het opbouwen van metalen producten in laagjes met de DLP-technologie haalbaar is. Verdere ontwikkeling is nodig. Voor deze ontwikkeling en het marktrijp maken van de technologie zoekt ECN samenwerking met publieke en private partijen. Opschoor: “We denken dat deze technologie een groot aantal nieuwe toepassingen mogelijk maakt die voorheen niet of nauwelijks waren te realiseren.”

Eerder ondersteunde ECN al de ontwikkeling van deze “additive manufacturing” technologie voor het 3D printen van keramische materialen. Dat werd in partnership uitgevoerd met InnoTech Europe BV en Formatec Ceramics. Uit deze samenwerking is het bedrijf Admatec Europe BV ontstaan. Admatec fabriceert via 3D technologie hoogwaardige keramische materialen en onderdelen voor onder meer industriële en esthetische toepassingen.

Categorie: Corporate, Engineering & materials