ECN technologie basis voor nieuwe zonnecelfabriek Solland Solar.

woensdag 2 november 2005 15:45

Op donderdag 3 november opent Solland Solar Energy Holding B. V. in Heerlen één van de modernste fabrieken van Europa voor de productie van hoogvermogen silicium zonnecellen. De fabriek is gebouwd met kennis en techniek onder licentie van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in Petten. De fabriek gaat ook  zonnecellen maken met electrische contacten aan één zijde. Deze cellen geven een hoger rendement per m2 in vergelijking tot standaard zonnecellen. Bovendien zijn de zonnecellen makkelijker in een paneel te bevestigen.

De kennis van ECN moet ertoe leiden dat Solland Solar zonnecellen met hoge rendementen gaat produceren. Dit jaar heeft ECN een officieus wereldrecord behaald van 17% rendement op zeer eenvoudige wijze geproduceerd. Dit proces wordt nu geïmplementeerd bij Solland Solar.

In het nieuwe productiegebouw is ruimte voor twee productielijnen met productiecapaciteit van maximaal 60 Megawatt per jaar. De investering bedraagt in totaal 20 miljoen Euro. De eerste lijn is voor vijf jaar uitverkocht. Door de grote vraag naar zonnecellen worden door Solland Solar op dit moment al plannen gemaakt voor uitbreiding met een tweede productielijn. Solland Solar is in 2003 opgericht en telt inmiddels zo'n 50 medewerkers. Op technologisch gebied werkt Solland Solar ondermeer samen met ECN in een project voor de verdere verhoging van de opbrengst van de cellen en het eenvoudig monteren van de cellen in een paneel gefinancierd door SenterNovem.

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan Bultman, unit Zonne-energie, telefonisch bereikbaar via telefoon 0224 - 56 4786 of per e-mail bultman@ecn.nl.

Voor overige vragen kunt u terecht bij Harold IJskes, persvoorlichter ECN, telefonisch bereikbaar via telefoon 0224 - 56 40 50, mobiel 06 - 127 98 123 of e-mail ijskes@remove-this-part-ecn.nl

 

Categorie: Zonne-energie