ECN produceert hoge kwaliteit metalen producten via additive manufacturing

dinsdag 10 november 2015 16:45

Additive manufacturing is sterk in opkomst als alternatief voor traditionele vormgevingstechnieken zoals spuitgieten en verspanen. Additive manufacturing maakt nieuwe toepassingen mogelijk. Zo kunnen producten helemaal afgestemd worden op individuele consumenten, zoals  bijvoorbeeld contactlenzen die perfect op de ogen van de drager worden afgestemd. Ook kunnen ontwerpen gerealiseerd worden die eerder niet mogelijk waren, zoals heel lichte en toch sterke bouwmaterialen.

Voor metalen producten levert additive manufacturing vooralsnog producten op met een ruw oppervlak, interne spanningen en een matige microstructuur. ECN brengt hier nu verandering in met ontwikkelingen in Digital Light Processing- en Selective Laser Melting-technologie.

Voor Selective Laser Melting is een betere beheersing van de zeer lokaal ingebrachte energie gerealiseerd, resulterend in een betere microstructuur. De Digital Light Processing-technologie is geschikt gemaakt voor metaal, waardoor ook voor metaal een zeer hoge resolutie binnen bereik gekomen is.

Het is nu mogelijk metalen vormstukken te produceren die een betere microstructuur en gladder oppervlak hebben dan de huidige standaard in de industrie. Vanuit ECN Eindhoven werken we verder aan het perfectioneren van de technieken.

Basis voor de ontwikkelingen is decennialange ervaring in poedermetallurgisch vormgeven. Eerder werd hiermee in samenwerking met Formatec Ceramics succesvol een Digital Light Processing-proces voor keramiek ontwikkeld. Admatec Europe maakt gebruik van dit proces voor levering van producten.

Meer weten over deze ontwikkelingen? Bezoek ons op 18 en 19 november op de Precisiebeurs in Veldhoven in stand 131. Klik hier voor gratis toegang. U kunt ook contact met ons opnemen via het contactformulier Door ECN geproduceerd werkstuk in RVS (AISI316) via additive manufacturing. Inzet: Opname van het werkstuk met elektronenmicroscoop (SEM). 

Categorie: Corporate, Engineering & materials