ECN over nieuwe asbestsaneringsregeling: asbest eraf? Dan zonnepanelen erop!

vrijdag 3 juni 2016 10:19

“Koppel de vervanging van oude asbestdaken aan het plaatsen van zonnepanelen.” Dat zegt Professor Wim Sinke van ECN over een deze week aangekondigd initiatief van verschillende overheden en partijen als LTO-Nederland en het Verbond van Verzekeraars om alle daken voor 2024 asbestvrij te maken.

“Maak van de nood een deugd. Als bedrijven en particulieren hun asbestdaken gaan vervangen, dan is dit het uitgelezen moment om meer zonnepanelen op daken te krijgen. Het opwekken van zonne-energie wordt in snel tempo goedkoper en helpt Nederland om te voldoen aan internationale klimaatafspraken.” 

Sinke verwijst naar een al bestaande provinciale regeling waar agrarische bedrijven een subsidie kunnen krijgen om hun asbestdaken te vervangen door nieuwe daken met zonnepanelen erop. “Een dergelijke stimuleringsmaatregel is een steun in de rug, maar ook voor wie daarvoor niet in aanmerking komt is het absoluut de moeite waard om het plaatsen van zonnepanelen te overwegen.” 

Het opgestelde vermogen van zonnepanelen in Nederland is nu ongeveer 1,5 gigawattpiek en kan in de periode tot het einde van het Energieakkoord (2023) groeien tot minimaal 10 gigawattpiek. Daarmee zou zonnestroom bijna 10% bijdragen aan het totale elektriciteitsverbruik.

In de nieuwe asbestregeling komen onder meer voordelige financieringsopties voor asbestsaneringen. Vorig jaar besloot het kabinet dat er vanaf 2024 geen asbest meer op de Nederlandse daken mag liggen, vanwege de gezondheidsrisico’s die blootstelling met zich mee kan brengen. 

Meer weten?

Bent u geïnteresseerd of wilt u meer informatie over zonne-energie of onze producten en diensten, neem dan contact met ons op.

Categorie: Corporate, Zonne-energie