ECN lanceert online toolkit voor het betrekken van gebruikers bij smart grids

donderdag 8 oktober 2015 15:32

In het toekomstige energiesysteem wordt de consument steeds belangrijker. Intelligente netten worden pas echt slim als ze rekening houden met de wensen, motivaties en zorgen van gebruikers. Het ontwikkelen van een slim net is dus niet alleen een technische uitdaging, maar ook een sociaal-maatschappelijk vraagstuk.

In het onderzoeksproject S3C, dat ECN afgelopen jaren uitvoerde met 6 Europese partners, staat de gebruiker centraal. De 3 C’s (Smart Consumer, Smart Customer, Smart Citizen) staan voor de rollen die gebruikers innemen in een duurzaam en intelligent energiesysteem. Om de transitie te helpen en te versnellen, heeft S3C toegepaste kennis en adviezen ontwikkeld en in de praktijk getest. Hoe krijg ik inzicht in de wensen van gebruikers? Hoe kan ik aantrekkelijke prijsprikkels en beloningsystemen ontwikkelen? Hoe communiceer ik met consumenten over slimme netten en slimme energietoepassingen?

De onder leiding van ECN ontwikkelde website www.s3c-toolkit.eu is op 24 september gelanceerd tijdens de S3C final conference in Berlijn. In 50 guidelines en tools krijgen energiebedrijven, netbeheerders en beleidsmakers ondersteuning om gebruikers effectief en succesvol te enthousiasmeren en betrekken. Guidelines bieden een overzicht van kennis en tips om rekening mee te houden bij het ontwikkelen van slimme energieproducten -diensten. Tools geven gedetailleerd en stap-voor-stap advies bij de uitwerking. 

Categorie: Corporate, Beleidsstudies