ECN Install 2.0: slim plannen bespaart kosten op zee

dinsdag 5 april 2016 10:24

Harde wind en golven kunnen werkzaamheden aan windparken op zee enorm vertragen. Dit kost veel extra tijd én geld. ECN heeft daarom een tool ontwikkeld die inzicht geeft in de impact van het weer op de offshore werkzaamheden. Business developer Piet Warnaar van ECN legt uit hoe grote offshore windprojecten hiermee miljoenen kunnen besparen.

“De impact van slecht weer op offshore windprojecten is enorm groot en vaak niet goed inzichtelijk”, legt Piet Warnaar uit. “Daar brengt ECN Install 2.0 verandering in. De nieuwe tool is een wereldwijde primeur die het offshore proces simuleert in de tijd en dit af zet tegen het historische weer.” Een nauwkeurige berekening kan miljoenen euro’s besparen en door dit vergrote inzicht in de risico’s helpen om gemakkelijker investeerders aan te trekken.

Werken bij de juiste weeromstandigheden
Er zijn altijd kwetsbare schakels in de uitvoering van bouw- en onderhoudswerkzaamheden: bijvoorbeeld een robotarm die onder water functioneert tot één meter golfslag waardoor de inzet van gespecialiseerde, kostbare schepen soms wordt gerekt. Warnaar: “Slaat het weer om en worden de golven hoger, dan kun je niet doorwerken als gevolg van dat kleine weersgevoelige onderdeel. Dit kan een enorme kostenpost én soms dagen of weken vertraging opleveren. Met ECN Install 2.0 ben je voorbereid en kies je tijdig voor een andere oplossing of een ander moment van inzet. Dat kan grote besparingen opleveren.”

ECN Install 2.0 geeft vertrouwen
Het zijn (financiële) risico’s die sommige investeerders ervan weerhouden om voor de bouw in te stappen in offshore windprojecten. Piet: “Met ECN Install 2.0 weet je op basis van de historische weersgegevens hoe je het beste je werkzaamheden kunt gaan uitvoeren. Dat geeft opdrachtgevers en investeerders nog meer vertrouwen in de beheersbaarheid van het project. En bovendien worden de kosten voor het aantrekken van kapitaal hierdoor kleiner.“

Hoe het werkt
ECN Install 2.0 rekent met historische weercijfers van de afgelopen 10 tot 20 jaar. Het programma heeft een nauwkeurigheid van blokken van drie uren van de offshore locatie, en desgewenst ook van de diverse havenlocaties. Warnaar: “We hebben het programma ontwikkeld samen met grote spelers, zoals Van Oord en Royal IHC, en uitgebreid getest op concrete projecten. Bijvoorbeeld op windpark Egmond aan Zee en op windpark Gemini, ten noorden van Schiermonnikoog. Van dag tot dag hebben we de actuele projectvoortgang vergeleken met de inschatting volgens ECN Install 2.0. Het resultaat was verbluffend nauwkeurig en dat ervaart ook een aantal andere gebruikers inmiddels.”

Meer weten?
ECN Install 2.0 is gebruikersvriendelijk. Hoewel de tool is ontwikkeld voor offshore windprojecten, kan deze ook gebruikt worden in andere branches. Denk aan boorplatforms, havens of scheepsbouw. Naast overdracht van kennis met behulp van de software  biedt ECN diensten aan om schepen, innovatieve technieken of de planning van offshore projecten te modelleren. Meer weten over wat ECN hier voor u  kan betekenen? Download de PowerPoint of neem contact op met Piet Warnaar

Categorie: Corporate, Windenergie