ECN geeft lezing over 3D printen van metalen en keramiek met DLP methode tijdens Additive World Conference 2016

woensdag 16 maart 2016 12:31

Jan Opschoor, researcher Materials, Testing & Analysis van ECN, houdt op 22 maart 2016 tijdens het Additive World Conference 2016 in Eindhoven, een lezing over 3D printen van metalen en keramiek met de DLP methode.

Tijdens zijn presentatie zal Opschoor ingaan op de ontwikkeling van de DLP techniek voor het printen van metalen. Vanuit de markt is er al veel belangstelling voor het printen van metalen. Met huidige printmethoden zijn fijne details en spanningsvrije producten moeilijk te realiseren.

DLP-techniek biedt onder andere voor de hightech sectoren nieuwe mogelijkheden. Via deze techniek zijn diverse metalen en metaallegeringen met zeer fijne details, kanalen, lage ruwheid en spanningsvrij te maken. Hierdoor zijn ook componenten voor hoog vacuum toepassing te realiseren die voorheen niet mogelijk waren. 

  • Datum: 22 maart 2016
  • Tijd: 14.00 uur
  • Locatie: Auditorium, High Tech Campus Eindhoven

Materiaalkundigheid essentieel in proces
"ECN heeft ervaring in het ontwikkelen van dit soort technieken dankzij unieke kennis van het opbouwen van dunne lagen materiaal en van poeder metallurgisch vormgeven” zegt Jan Opschoor. "Zo heeft het onderzoekcentrum ook al een Metal Injection Moulding (MIM) proces ontwikkeld voor de fabricage van hoogwaardig wolfraam en molybdeen".

De materiaalkundige kennis van ECN is voor veel toepassingen relevant gebleken, onder meer bij het ontwikkelen van membranen, zonnecellen, hybride materialen en brandstofcellen. Opschoor: “We denken dat deze technologie een groot aantal nieuwe toepassingen mogelijk maakt die voorheen niet of nauwelijks waren te realiseren.”

Eerder ondersteunde ECN al de ontwikkeling van deze 'additive manufacturing' technologie voor het 3D printen van keramische materialen. Dat werd in partnership uitgevoerd met InnoTech Europe BV en Formatec Ceramics. Uit deze samenwerking is het bedrijf Admatec Europe BV ontstaan. Admatec fabriceert via 3D technologie hoogwaardige keramische materialen en onderdelen voor onder meer industriële en esthetische toepassingen.

Meer informatie en aanmelden voor de conferentie kan via de website.

Categorie: Corporate, Engineering & materials