ECN en AIST ondertekenen intentieverklaring voor samenwerking in onderzoek

dinsdag 4 november 2014 08:53

Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en het Japanse Renewable Energy Research Center (AIST) hebben een intentieverklaring getekend voor samenwerking op het gebied van onderzoek naar een aantal hernieuwbare energie technologieën. Kort geleden heeft AIST een nieuwe ondersoeksfaciliteit geopend in Koriyama, Fukushima, genaamd het Fukushima Renewable Energy Institute. Doel van dit instituut is een bijdrage te leveren aan de reconstructie van dit rampgebied in Oost-Japan door middel van internationaal onderzoek alsmede aan de transitie naar een duurzame energievoorziening, wat van cruciaal belang is voor Japan.

AIST biedt een breed scala aan energie-gerelateerd onderzoek, waaronder ondersteunende technologieen voor interconnectie van hernieuwbaar in het elektriciteitsnetwerk, ondersteunende technologieen voor energieopslag met behulp van waterstofdragers, windenergie, zonne-energie, geothermische energie en warmte- en koudeopslagsystemen. Er bestaat veel overlap tussen AIST’s onderzoeksgebieden en ECN’s missie en er hebben reeds gesprekken plaats gevonden over gezamelijke interessegebieden, met name over windenergie en zonne-energie.

De verklaring is ondertekend tijdens het Energy Event op 30 oktober 2014 in het Okura Hotel in Tokio, dat in het teken stond van het staatsbezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima en de Nederlandse Minister van Economische Zaken, Hans Kamp.

Categorie: Corporate