ECN-afdeling zonne-energie wint innovatieprijs

donderdag 10 december 2009 09:37

De unit zonne-energie van het Energy research Center of the Netherlands (ECN) heeft een Europese innovatieprijs gewonnen. Dat is bekend gemaakt in Brussel op woensdagavond 9 december.

De innovatieprijs is afkomstig van EARTO. De belangenvereniging voor Research- en Technologie Organisaties (RTO’s) in Europa.

De prijs wordt toegekend aan ECN omdat zij een nieuwe zonnecel- en moduletechnologie heeft ontwikkeld. ECN heeft in april van dit jaar laten zien dat deze technologie tot een wereldrecord omzettingsrendement van 16.4% in staat is. ECN heeft samen met Eurotron een speciale assemblagelijn ontwikkeld waarmee dit nieuwe type zonnepanelen kan worden geassembleerd. Hierdoor kunnen zonnepanelen sneller en goedkoper worden geproduceerd. De jury van EARTO prijst deze Back-Contact Solar Module Assembly Line als “een uitstekend voorbeeld van samenwerking tussen ECN als onderzoeksinstituut en het bedrijfsleven, waardoor innovatieve technologieën tot stand komen die een grote sociale en economische relevantie hebben.” “Met de Back-Contact Solar Module Assembly Line-technologie kan de inzet van zonnepanelen sterk worden vergroot, waardoor een aanzienlijke bijdrage wordt geleverd aan duurzame energievoorziening en klimaatdoelstellingen”, aldus de jury.

Het betreft een tweede prijs die gedeeld wordt met de Franse organisatie CEA (French Atomic Energy Commission). TNO kreeg de eerste prijs voor haar legionella chip. CEA voor haar Motionpod.

Bij EARTO zijn 350 Europese kennisinstellingen aangesloten, waaronder ook ECN. Het is de eerste maal dat deze prijs wordt uitgereikt.

Voor meer informatie over de Back-Contact Solar Module Assembly Line klik hier. Ook kunt u hier de film bekijken die gemaakt is van de unit Zonne-energie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
ECN Persvoorlichter Florentine de Maar
Telefoon: 0224-564050 of 06-12798123, email: demaar@remove-this-part-ecn.nl

Categorie: Corporate, Zonne-energie