Debat over gasbesparing

vrijdag 9 oktober 2015 13:31

Vanuit onze onafhankelijke rol kunnen wij verschillende organisaties adviseren. Zo deden wij in opdracht van Greenpeace een studie naar de mogelijkheden om minder gas te gebruiken in Nederland. Nieuwe energiebesparingsinitiatieven kunnen de gaswinning terugdringen tot wel 40%. Een gesprek met Joris Wijnhoven, campagneleider Klimaat en Energie bij Greenpeace.“Door de toename van aardbevingen in Groningen voeren we in Nederland een debat over de gaswinning. Wat ons betreft concentreert de discussie zich nog te veel op de vraag ‘als we geen gas meer uit Groningen halen, waar moet het dán vandaan komen?’. Greenpeace wil het debat liever voeren over energiebesparing. Welke maatregelen moeten we nemen om ervoor te zorgen dat we in 2020 veel minder Gronings gas op hoeven te pompen?”

Alle opties op de agenda
“We hebben ECN gevraagd om alle potentiële besparingsinitiatieven voor gas op een rij te zetten en de effecten ervan te berekenen. Denk aan het isoleren van woningen en maatregelen in de industrie. Een bijzondere vraag voor ECN, want zij berekenen meestal de impact van bestaand of voorgenomen beleid. Nu vroeg Greenpeace om te rekenen met maatregelen die technisch wel mogelijk zijn, maar in de praktijk misschien niet haalbaar lijken. Wij willen álle opties op de agenda zetten. In workshops met ECN kwamen we al snel tot een lijstje met maatregelen waarmee we minstens 10 miljard kuub gas besparen. Dat is een kwart van al het gas uit Groningen; een gigantische besparing.”

Impact in Den Haag
“Het rapport over gasbesparing heeft wat losgemaakt. Alle NOS-ochtendjournaals en vakmedia hebben erover bericht en in de Tweede Kamer is erover gedebatteerd. Bovendien is er een motie aangenomen met het verzoek aan de regering om te reageren op het rapport en elk van de besparingsmaatregelen. Minister Henk Kamp moet onze inzichten meenemen in zijn plan voor Groningen. Omdat we de doelstellingen van het Energieakkoord in Nederland niet halen, zal hij opties uit onze lijst echt in overweging moeten nemen.”

Objectiviteit als kracht
“De kracht van ons rapport is de objectiviteit. ECN heeft álle mogelijkheden onderzocht en hierover gerapporteerd. Er staan dus ook maatregelen in die voor Greenpeace niet direct een aantrekkelijke optie zijn. Om de impact van het rapport te vergroten, hebben we vroeg in het proces  gesproken met koepelorganisaties voor duurzame energie. Hierdoor zijn we er zekerder van dat we het over de juiste maatregelen hebben.”

Categorie: Oktober