Bezoek op 18 november de lezing ‘Uw ontwerp is zo goed als uw materiaalkeuze’

donderdag 13 november 2014 12:39

Op 18 november vindt de derde editie van Constructeursdag plaats in De Fabrique te Utrecht. Deze dag komen onder andere werktuigbouwkundige, constructeurs, consultants en projectengineers bij elkaar om te netwerken en kennis te delen. Het thema dit jaar is ‘Out of the box ontwerpen – Ontwerpen en maakbaarheid’.

Lezing ‘Uw ontwerp is zo goed als uw materiaalkeuze’
Erik Schuring, expert materiaalkunde bij ECN, geeft van 14:25 - 15:05 een lezing over het belang van materiaalkeuze. De functionaliteit van een ontwerp wordt sterk bepaald door de materiaalkeuze. Een constructeur stelt daarom tabellen en databases beschikbaar om inzicht te geven in materiaaleigenschappen.

Dit ligt anders wanneer men praat over systeemeigenschappen. De combinatie van materiaal, milieu, en gebruikscondities bepalen hierbij namelijk de functionaliteit van een constructie. Voorbeelden hiervan zijn corrosie en slijtage.

Voor een juiste inschatting is materiaalkundige kennis onontbeerlijk. In de lezing van Erik Schuring wordt ingegaan op de materiaalkeuze als systeemeigenschappen de inzetbaarheid van materialen bepalen. Een verkeerde keuze kan leiden tot onnodige schade en stilstand van installaties.

Binnen ECN is veel materiaalkundige kennis aanwezig, mede doordat binnen ECN vaak de grenzen van materialen worden opgezocht. Mede dankzij deze kennis kan onnodig falen worden voorkomen.

ECN adviseert over corrosie en schade
Veel schade- en corrosieonderzoek heeft betrekking op verbindingen. ECN heeft afgelopen jaren geadviseerd over onder andere corrosie in of als gevolg van verbindingen. ECN werkt onder meer samen met de lucht- en ruimtevaart, petrochemie, staal- en energiesector.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over onze dienstverlening op het gebied van materialen, testen en analyses op expertisepagina of neem contact met ons op.

Categorie: Corporate, Engineering & materials