Asfalt, autobanden, verpakkingen en scheepsbrandstof uit biomassa

woensdag 13 april 2016 11:58

ECN ontwikkelt een proces waarmee biomassa kan worden gescheiden in lignine, cellulosevezels en hemicellulosesuikers. Uit testen blijkt dat met deze grondstoffen producten van hoge kwaliteit kunnen worden gemaakt zoals asfalt, autobanden, verpakkingen en scheepsbrandstof. Met het nieuwe proces kunnen op termijn niet-duurzame grondstoffen vervangen worden door duurzame. Zowel de technologische als economische haalbaarheid is veelbelovend.

Het door TKI-BBE gefinancierd project wordt door ECN, in samenwerking met de R&D-afdeling van Dura Vermeer, bandenproducent Apollo Tyres, Progression-Industry en verpakkingsproducent PaperFoam biobased asfalt, autobanden, scheepsbrandstof uit lignine en verpakkingen uit cellulose ontwikkeld. Om over voldoende grondstoffen te beschikken voor de ontwikkeling van deze toepassingen wordt in het project ook het proces verder opgeschaald.

Testmodellen in 2017 gereed
De verwachting is dat de projectpartners eind 2017 zo ver zijn met de ontwikkeling dat er daadwerkelijk een autoband, een verpakking, een stukje asfalt en scheepsbrandstof zijn geproduceerd. Vervolgens kunnen de projectpartners deze producten testen in de praktijk en zicht krijgen op de toepassingsmogelijkheden.

Goed voor milieu én economie
De omschakeling naar een biobased economy is vanuit het oogpunt van duurzaamheid een noodzaak. Tegelijkertijd biedt deze omschakeling belangrijke economische kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. De Topsectoren Agri & Food, Chemie en Energie geven via de Stichting Topconsortium voor Kennis- en Innovatie Biobased Economy (TKI-BBE) richting aan de onderzoeksagenda en bieden bedrijven financiële steun bij onderzoeksprojecten.

Meer weten?
Jaap van Hal kan u meer vertellen. Neem contact met hem op via deze contactpagina.

Categorie: Corporate, Biomass