€10 miljoen voor ontwikkeling duurzame grondstoffen chemische industrie

donderdag 30 november 2017 13:20

ECN, TNO, Provincie Noord-Brabant en het Vlaamse VITO investeren gezamenlijk €10 miljoen in de ontwikkeling van bio-aromaten: duurzame grondstoffen voor de chemische industrie. De vier partijen maken dit in Antwerpen bekend tijdens het jaarevent van Biorizon.

Biorizon wil met de financiering de ontwikkeling van bio-aromaten versnellen. Het Shared Research Center werkt op dit moment samen met de industrie aan technologieën om aromaten te winnen uit plantaardige (rest)stromen. Hiermee kan Biorizon de chemische en toeleverende industrie een winstgevend én duurzaam alternatief bieden voor het winnen van grondstoffen uit aardolie. Potentieel kan 40% van alle chemicaliën hiermee worden vervangen.  

Miljoeneninvestering als vliegwiel

De provincie Noord-Brabant investeert 5 miljoen euro tot 2020 en TNO, ECN en VITO investeren in totaal eveneens 5 miljoen. Deze investering moet als een vliegwiel werken om bedrijven en andere belanghebbenden meerjarig aan één of meer van de onderzoekslijnen van Biorizon te verbinden. Deze onderzoekslijnen zijn:

1. Thermochemische omzetting van biomassa in aromaten o.l.v. ECN
2. Van suikers naar aromaten o.l.v. TNO
3. Van lignine, de stof die hout haar stevigheid geeft, naar aromaten o.l.v. VITO

De opbrengsten die voortkomen uit de participatie door bedrijven, worden door Biorizon vervolgens weer deels geïnvesteerd in het onderzoeksprogramma. Zo versterken we het ecosysteem op een toekomstbestendige manier.

Biorizon: winstgevend én duurzaam perspectief voor de chemische industrie

Shared Research Center Biorizon, een initiatief van TNO, VITO, ECN en Green Chemistry Campus, ontwikkelt samen met partners technologieën om aromaten te winnen uit plantaardig restmateriaal. Dat vermindert de afhankelijkheid van aardolie en leidt tot minder CO2-uitstoot. Door afvalstromen als grondstof te gebruiken, draagt Biorizon bij aan de transitie naar een circulaire economie en biedt het een winstgevend én duurzaam perspectief voor de chemische industrie en de toeleverende industrie.

Meer informatie

Meer informatie over Biorizon: www.biorizon.eu

 

 

Categorie: Corporate, Biomass