Vijf Nederlandse bedrijven gaan samenwerking aan met KazAtomProm om doelstellingen zonne-energie te bereiken

woensdag 26 november 2014 14:00

Vandaag hebben vijf Nederlandse partners en KazAtomProm zichzelf gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de Minister van Energie van Kazachstan en de Nederlandse Minister van Economische zaken dat plaats vond in Kazachstan. KazAtomProm heeft zeer ambitieuze doelstellingen op het gebied van zonne-energie en de Nederlandse partners gaan de benodigde technologie leveren om deze doelstellingen te halen. De bijeenkomst van vandaag was het startpunt van de samenwerking.Minister Shkolnik: “Kazachstan staat bekend vanwege de energie-industrie, en we verwachten dat zonne-energie een belangrijk deel van de wereldwijde elektriciteitsvoorziening voor zijn rekening zal nemen. Kazachstan is in een uitstekende positie om de technologie te gaan leveren voor zonne-energie, omdat we alle natuurlijke bronnen bezitten om panelen te bouwen.”

Minister Kamp: “Zonne-energie is één van de belangrijkste energiebronnen van de toekomst. De Nederlandse regering steunt de ontwikkeling van deze vorm van duurzame energie. Van alle zonnepanelen die wereldwijd verkocht worden bevat meer dan de helft al Nederlandse technologie. Ik verwacht dat de partijen uit Kazachstan en Nederland samen nog meer zaken zullen gaan doen op het gebied van zonne-energie.“

Albert Hasper, CEO van Tempress Systems: “In Nederland zijn het vooral MKB-bedrijven die zich bezig houden met zone-energie. Het bundelen van krachten is een succesformule, omdat we samen bijna alle aspecten beheersen. Het is als individueel bedrijf erg lastig om contracten zoals deze te realiseren.” Robert Kleiburg, COO van het Energieonderzoek Centrum Nederland: “ECN is erg trots dat het is gekozen als R&D-partner om in dit zeer ambitieuze project samen te mogen werken met de Nederlandse sector voor zonne-energie technologie en met onze partners in Kazachstan.”

De eerste stap in deze samenwerking bestaat uit het opzetten van een gezamenlijk stappenplan en het realiseren van de benodigde kennis en infrastructuur in Kazachstan ter ondersteuning van een platform voor massaproductie. In de Nederlandse combinatie van bedrijven zitten Eurotron, Royal HaskoningDHV, Lamers High Tech Systems, Tempress en ECN; een combinatie die al succesvol is in Qatar.

Categorie: Corporate, Zonne-energie