Onderzoek en technologie Engineering en Materialen

Organisaties hebben vaak een concept voor een bepaald product voor ogen, maar lopen soms vast omdat het juiste materiaal, kennis, proceskennis, de juiste vormgevingstechniek of de juiste analysemethode niet voorhanden is.  Met onderstaande innovaties biedt ECN hiervoor een oplossing. Bent u benieuwd met welke innovaties ECN nieuwe processen en concepten mogelijk maakt? We zetten ze graag voor u op een rij.

Additive manufacturing

ECN ontwikkelt samen met InnoTech Europe en Formatec Aesthetical Ceramics additive manufacturing op basis van de Digital Light Processing (DLP) technologie. Voordeel van deze technologie is een hoge resolutie en goede microstructuur van het materiaal. 

Onze kennis en technologie is ondergebracht in de spin-off Admatec, die hoogwaardige keramische producten voor de markt produceert op basis van de DLP-technologie. ECN heeft inmiddels aangetoond dat de DLP-techniek ook geschikt is voor andere materialen zoals metalen.

Meer informatie over de ontwikkelingen van ECN op het gebied van additive manufacturing vindt u in onze presentatie.

Verbindingstechniek

Het goed verbinden van verschillende delen in producten of installaties blijft een uitdaging. ECN ontwikkelt met regelmaat nieuwe manieren om verbindingen te realiseren, zoals diffusielassen van titaan en friction stir welding.

ECN kan kleine series van verbindingen produceren, maar ook de know-how over deze nieuwe processen overdragen aan geïnteresseerde bedrijven.

Metaalspuitgieten (MIM)

ECN ontwikkelt en produceert vuurvaste metaalproducten van wereldklasse door middel van metaalspuitgieten. Deze technologie levert wolfraam en wolfraamlegeringen van de allerhoogste kwaliteit op, voor onderdelen voor verlichting, extreme temperaturen, afscherming en vacuümtoepassingen.

Producten worden gerealiseerd in de netto eindmaat en hebben geen verdere nabewerking nodig. 

Feed Valve

Het toevoeren van feedstock (grondstoffen, brandstoffen) onder hoge druk (>50 barg) en temperatuur (>200 °C) is voor sommige processen een vereiste. De standaardoplossing hiervoor is een load lock systeem, waar een toegevoerd gas zorgt voor de benodigde druk en het spoelen.

Met de Feed Valve heeft ECN een alternatief ontwikkeld om vloeistoffen, vaste stoffen, gassen en mengsels te verpompen, zonder dat gas nodig is en zonder dood volume. De Feed Valve maakt nauwkeurige dosering mogelijk zonder het gevaar dat gas of materiaal uit het proces in het toevoersysteem terechtkomt.

Tip: Benieuwd hoe ECN grensverleggend onderzoek en innovatieve technologieën naar de markt brengt, samenwerkt met andere bedrijven en kennis uitwisselt? Neem dan eens een kijkje op de pagina over technologie-overdracht.

Biobased producten

Steeds meer producten worden geheel of gedeeltelijk van biogene materialen gemaakt. Het nauwkeurig en objectief vaststellen in hoeverre een product bestaat uit biogeen materiaal is van belang, bijvoorbeeld zodat de consument weet wat hij koopt en om eventuele subsidies eerlijk toe te wijzen.

ECN ontwikkelt methoden om het biogeen gehalte in (samengestelde) producten te bepalen.

Normeringen & Standaarden

Door de aanwezige kennis maakt ECN vaak onderdeel uit van commissies om mee te helpen met het schrijven van nieuwe normeringen en standaarden. ECN ontwikkelt methoden en vertaalt deze door naar normen.

14Credits is een goed voorbeeld van een methode die tot norm is verheven. 

Meer weten?

Bent u geïnteresseerd of wilt u meer informatie over onze onderzoeken en technologieën, neem dan contact met ons op.